• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prce i Cerićeva sportisti godine u BiH

Autor mondo.ba

Rukometaš Nikola Prce i džudistkinja Larisa Cerić proglašeni su za najbolje na Izboru sportiste Bosne i Hercegovine, koji po 14. put organizuju banjalučke "Nezavisne novine" i Radio-televizija BiH pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

 Prce i Cerićeva sportisti godine u BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Ovogodišnji pokrovitelj manifestacije bio je član državnog Predsjedništva Dragan Čović, partner Izbora je bio Olimpijski komitet BiH, a snažnu podršku projektu pružilo je i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Nagrade su dodijeljene u 12 kategorija, a u njih 11 je odlučivao stručni žiri, kojim je ove godine predsjedavao fudbalski velikan Faruk Hadžibegić.

Rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Nikola Prce zbog povrede nije lično primio nagradu, ali je putem video poruke zahvalio na priznanju.

"Velika mi je čast i jako mi je drago zbog ovog priznanja, a žao što nisam mogao prisustvovati svečanoj ceremoniji. Osim ove povrede, u 2014. godini desilo mi se mnogo lijepih stvari kao što su uspjeh sa reprezentacijom i osvajanje prvog evropskog pehara sa mojim bivšim klubom Pik Segedom. Ovo priznanje došlo je kao šlag na tortu uspješne godine i jako sam sretan i ponosan što je cijenjeni žiri baš mene proglasio za najboljeg u BiH. Još jednom bih zahvalio organizatorima ove manifestacije, kao i pokrovitelju Predsjedništvu BiH. Ipak, posebno bih želio spomenuti moje saigrače iz reprezentacije, stručni štab na čelu sa Draganom Markovićem, ljude iz Saveza, a pogotovo moju porodicu i djevojku, koji su uvijek uz mene", izjavio je Prce, koji je sa 18 golova protiv Islanda u dvomeču baraža za plasman na Mundijal bio i najzaslužniji što će "zmajevi" igrati u Kataru sljedećeg mjeseca.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Larisa Cerić je odbranila nagradu iz prethodne godine, a ukupno joj je ovo bio četvrti put da postane laureat Izbora za najboljeg sportistu BiH. Zaslužila je priznanje posebno zbog osvojene srebrne medalje na Evropskom seniorskom prvenstvu u Monpeljeu, kao i sa dva zlata na Evropskim kupovima u Sarajevu, odnosno Beogradu. Pobjedničko postolje nije joj izmaklo ni u Mađarskoj, kada se na Grand priju "Budimpešta 2014" u izuzetno jakoj konkurenciji osvojila bronzano odličje.

"Želim da zahvalim porodici, treneru Branislavu Crnogorcu, generalnom sekretaru Džudo saveza BiH Arijani Jahi, klupskim kolegama iz Nippona, Edukacijskom fakultetu u Travniku, te Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo", rekla je Cerićeva.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Po izboru stručnog žirija, kojim je predsjedavao Hadžibegić, trener godine u BiH je Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, koja će prvi put u istoriji igrati na Svjetskom prvenstvu 2015. godine u Kataru, a najbolji tim su upravo rukometaši BiH.

Nagradu za najperspektivniju sportistkinju ove godine je zaslužila Nikolija Stanivuković, član Atletskog kluba Borac iz Banjaluke i jedna od rijetkih atletičarki koja se s uspjehom bavi izuzetno zahtjevnom disciplinom: sedmobojem. Titulom najperspektivnijeg sportiste okitio se mladi košarkaški reprezentativac Džanan Musa, najbolji strijelac Evropskog kadetskog prvenstva "A" divizije.

Nagrada za fer-plej pripala je biciklistkinji Lejli Tanović, koja je tokom trke pritekla u pomoć jednom takmičaru koji je pao, a nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendarnom golmanu banjalučkog Borca Slobodanu Karaliću.

Isto priznanje otišlo je u ruke Ivana Hmjelovjeca, bivšeg olimpijca i čovjeka koji je cijeli život posvetio gimnastici i radu sa mladima.

Azmir Husić, zaljubljenik u fudbal, spasio je FK Sloboda iz Tuzle propasti, a ovaj klub trenutno ima školu fudbala koju pohađa oko 400 mališana. Njemu je pripala nagrada za razvoj sporta.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci 13. put je proglašena za najbolju ekipu u sportu za invalide. Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu bila im je 13. najsjajnije odličje u vitrinama, a kapiten najtrofejnijeg tima u BiH Sabahudin Delalić dobitnik je nagrade za najboljeg sportistu u sportu za osobe sa invaliditetom.

Manifestacija proglašenja najboljih sportista direktno je prenosila BHT 1, a u muzičkom dijelu nastupila je Aida Mušanović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC