• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ronaldo utišao Rim, PET golova u Belgiji!

Autor mondo.rs

Na debiju u Ligi šampiona, Zidan je dobio taktički rat sa Spaletijem, a Ronaldo nagovestio povratak u ONU formu. U Belgiji "kraj dvomeča", pa povratak domaćina u život.

Nemojte nas shvatiti pogrešno, ali ove večeri Barselona nije dala izbora Realu!

Nakon što je nadoknadila meč manje u Primeri, Blaugrana je vratila sedam bodova prednosti na tabeli u odnosu na "kraljevski klub" i pojačala motiv u svlačionici u kojoj stoji od skoro Zinedin Zidan da se ove sezone uradi "nešto" u Ligi šampiona.

To "nešto" u Realovom slučaju samo je i isključivo titula prvaka Evrope.

Ne može se reći da je ovo na rasprodatom "Olimpiku" bio "statement game" madridske konjice, ali Real je galopirao do važne i nikako lako ostvarene pobede u "večnom gradu".

Roma – Real Madrid 0:2 (0:0) na otvaranju "nokaut" faze u Ligi šampiona.

U isto vreme, u Istočnoj Flandriji, pomislili smo da je dvomeč dva debitanta u ovoj fazi takmičenja rešen već posle sat vremena igre, ali smo pogrešili...

Gent – Volfsburg 2:3 (0:1).

Bilo je 0:3, kada je Maks Kruze pogodio stativu i dao šansu domaćinu da se vrati, a on se vratio golovima koji su stigli sa levog krila i koji su, iako će Belgijanci morati da daju bar još dva pogotka na stadionu "vukova", ovaj par učinili "živim".

Na terenu je bio i povremeni reprezentativac Srbije Stefan Mitrović, koji je igrao sasvim dobro, spasao jedan "čist" gol Volfsburga, ali potom imao tu nesreću da mu se Julijan Draksler narugao u lice, posle velike greške Mitrovićevog saigrača.

Srbin je ostavljen na "vetrometini" pred svojim golom, dobio je dribling kroz noge, koji je završen lob udarcem za 0:2. Nemci su, kao nemalo puta u istoriji fudbala, mogli da ponize svoje protivnike, ali su propustili da to urade i sada će morati ozbiljno da se pripremaju za revanš, u večeri u kojoj će, a ne želimo uopšte da se rugamo snazi i veličini Rome, u Madridu biti odigran protokolaran meč.

Zašto?

Jednostavno, plan koji je sproveo debitant u ovom takmičenju, Zinedin Zidan, pokazao se na kraju kao primenljiviji, a mnogo toga u svetu fudbala primenljivo je kada vam navalu čine Ronaldo, Isko i Karim Benzema, u odnosu na to kada ispred Edina Džeka izaberete Stefana El Šaravija, Mohameda Salaha i Dijega Perotija.

U najavi spektakla na punom "Olimpiku" najavili smo da bi povratnik na veliku scenu, Lućano Spaleti mogao da strada zbog hazarderskog pristupa i uparivanja preofanzivnog Salaha i bivšeg napadača Alesandra Florencija na desnom boku, gde duže od deset godina dominira strelac preko 90 golova u evro-kupovima.

Bili smo, na žalost navijača "vučice", u pravu – po livadi koja se ukazal pred njim, Ronaldo je rešio 1 na 1 sa Florencijem i savladao Vojčeha Šćešnija za 0:1, a kada je Serhio Ramos pohapsio i ono malo opasnih begova igrača u bordo-narandžastom, tempo na kom je insistirao Real slomio je poroznu odbranu Rome skrmnog kapetana Kostasa Manolasa.

Dovoljan za 0:2 bio je i rezervista Hese Rodrigez, koji je potezom u finišu utakmice potvrdio da je Real jedan od retkih klubova na svetu u kom on mora da se bori sa ulogom igrača iz drugog plana.

Ali i to je Realova i Zidanova snaga – izmena je bila prava, izmena je bila kobna, izmena je rešila dvomeč iz kog će, svi su izgledi, Real prvi put izaći kao bolji u duelima sa Italijanima još od davne 1987. godine i duela sa Napolijem.

Šta je bilo u međuvremenu? Uf... Ne biste poverovali – četiri eliminacije od Juventusa, dve od Milana, jedna od Torina i jedna od Rome.

Tada, u osmini finala Lige šampiona 2007/08, pakt Spaleti-Frančesko Toti porazio je Real dva puta po 2:1. Ovog puta, sve što je legendarni Toti mogao da uradi je, da malo otkravi besne Romaniste protokolarnim ulaskom na teren u oproštaju "vučice" od Lige šampiona na "Olimpiku".

U Totijevom slučaju to verovatno znači i poslednji meč, a Roma će se vratiti, nema sumnje u to! Videćemo da li već sledeće sezone...

Spaleti je probao onako kako klubovi iz La Lige, osim Atletika i Barselone, igraju protiv Reala - staloženo pozadi i onda bez mnogo mudrovanja, brzo, jednostavno napred, sa malo pasova, mnogo sprinta i što manje dodira. I nije da nije delovalo, naročito u prvom poluvremenu. Roma je delovala opasnije, ali baš to - delovala, jer je izbor navale o kom smo gore pisali doveo do toga da se prebrzo stigne do šesnaesterca Kejlora Navasa i onda uradi veliko ništa.

To što Real prvi put od 2011. godine u prvih 45 minuta nije uputio udarac u okvir gola malo je plod odlične odbrane Rome do odmora i Ronaldove majstorije, a malo i sreće jer je Marselova "parabola" lako mogla da bude potez prve eliminacione runde. Ali, to što Roma nije imala šut u okvir gola to je dobrim delom zbog toga što, pre svih Salah, ali ništa manje i ostali, prosto nije znao šta će s loptom kada dojuri do crvene zone.

Nije bilo nikoga ko bi mogao da "ubode" Real, ali to je bila cena igre na kontre za koju se odlučio Spaleti. Džeka se setio kada je na semaforu bilo 0:1 i, umalo mu "Dijamant" nije doneo gol. Pola stadiona proslavilo je pogodak u spoljni deo mreže čim je pravi Romin centarfor ušao na teren, a potom je sudija Pavel Kralovec iz Češke možda i oštetio:

a) Romu;
b) Navijače, jer bi revanš bio interesantniji;

Bivši napadač, sada kapiten na poziciji desnog beka, Florenci, pridružio se Džeku u ofanzivnoj akciji i šutirao iz prve na pas sa desne strane, bio neprecizan, ali delić sekunde posle kontakta sa loptom bio surovo oboren na teren. I to je otvorilo večitu dilemu - da li je Danijel Karvahal "zakasnio" da napravi penal ili je to penal u svakom slučaju.

Za Kraloveca nije bio, igra je nastavljena, bomba Vilijema Venkera prohujala je tik pored Navasove stative i Roma je tu stala. Pun snage i motivacije zbog povika: "Mesi, Mesi", kao i salve zvižduka tifoza Rome, Ronaldo je diktirao tempo, pravio probleme domaćinu, u svežem Mateu Kovačiću dobio igrača koji bi mogao da izvede pravi pas, a nakon što su beli (večeras sivi) promašili nekoliko šansi za 0:2, uradio je to igrač koji je tiho ušao sa klupe, a glasno završio posao u "večnom gradu".

Od 1987. godine do danas, Real je ispadao od Juventusa četiri puta (96/96, 02/03, 04/05 i 14/15), Milana dva puta (89/90, 90/91), Torina (91/92) i Rome (07/08).




Mečeve ste mogli da pratite na kanalima Arena sport, kao i na portalu Klik sport, kompanije Telekom Srbija, a tako će biti i naredne nedelje kada budu odigrana preostala četiri meča.

Roma – Real Madrid 0:2
/Ronaldo 57, Hese 87/

Roma: Šćešni – Florenci, Manolas, Ridiger, Dinje – Veniker (od 77. De Rosi), Pjanić, Najngolan – Salah, El Šaravi (od 60. Džeko), Peroti.

Real Madrid: Navas – Karvahal, Ramos, Varan, Marselo – Modrić, Kros, Rodrigez – Isko (od 64. Kovačić), Ronaldo, Benzema.



Gent – Volfsburg 2:3
/Kums 81, Kulibali 89 - Draksler 44, 54, Kruse 60/

Gent: Sels – Nilsen, Asar, Mitrović – Renato Neto, Miličević (od 61. Hasan Šajif), Kums, Foket, Dežager – Simon (od 60. Maton), Depoatr (od 80. Kulibali).

Volfsburg: Kastels – Jung (od 45. Širle), Dante, Knoh, Rodrigez – Traš, Luis Gustavo – Vijeirinja, Arnold, Draksler – Kruse.


IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ: DVE DVOJKE, DVA MOŽDA PRERANO REŠENA DUELA.

89 - GOL! GENT SE VRATIO!

Posle 80 minuta igre 0:3 i stativa za 0:4, a sada DRAMA! Ponovo je pukao Volfsburg po svojoj desnoj strani, odatle je usledio centaršut a rezervista Kulibali na "prvoj" stativi namestio glavu taman tako da kazni usnulog i neopreznog Kastelsa - 2:3!



Precrtali smo Gent posle tri gola "vukova", a to je bila kazna i za nas - ovo je utakmica "na jedan gol" pred revanš u Nemačkoj, mada će ruku na srce Gent morati da pobedi 0:2, tj 1:3 a bi otišao dalje. Rezultati 0:1 i 1:2 neće biti dovoljni.

89 - Posle 93. pogotka u evro-kupovima, Ronaldo izlazi, ulazi Kasemiro. Salve zvižduka.

87 - Šansa za Totija u finišu utakmice i aplauz za legendu. Izlazi Florenci. Kapiten umesto kapitena.

86 - GOOOOOOOOOL! 0:2, FIJASKO ROMINIH NADA O POVRATKU!

Samo što je ušao na teren, Hese Rodrigez pokazao je raskošan talenat, iskrzan čestim povredama i paklenom konkurencijom. Dobio je loptu na desnoj strani, krenuo u trk, dugo je vukao, pogledao, video "rupu" i smestio loptu u mrežu kroz nogu svog čuvara, pored Šćešnija...

...majstorski, 0:2. Ovo je, dozvolite, rešeno.



82 - Zidan izvlači rovitog Rodrigeza, ulazi njegov prezimenjak, Hese Rodrigez.

81 - GOL! UTEHA ZA GENT!

Iskusni Kums, kapiten Genta, postigao je zaista divan gol. Dobio je loptu na levom krilu, onda zalomio dvojicu igrača Volfsburga i kao da je ušao u zonu šuta desnom nogom, uradio je to fantastično - 1:3!

80 - PENAL!? PENAL!? NE!

Da li je Roma oštećena? Hmmmm... Teško je reći, jer... Florenci je prvi stigao na pas sa leve strane, šutirao iz prve, loše zahvatio loptu, a onda bio brutalno oboren.

79 - SLAVLJE POLOVINE STADIONA!

Odlična šansa Rome, pas za Džeka u prostor i udarac "Dijamanta" levom, iskosa sa leve strane, ali u spoljni deo mreže. Veći deo stadiona video je loptu u golu i proslavio ga, ali je usledio hladan tuš... Jedan igrač Reala otrčao je iza gola i dodao loptu do Navasa.

78 - FORTUNA ČUVA ROMU!

Nova velika prilika za Real, koji dominira. Ronaldo je sa levog boka slikovito rečeno - pogodio u čelo Rodrigeza, kojeg niko nije čuvao na nekih 7-8 metara od Šćešnija, ali je Kolumbijac podsetio sve da je u Realu pre svega zato što zna da igra nogom.

76 - SREĆA!

Od kada je ušao, Kovačić igra fantastično. Ovog puta pogodio je u čelo Benzemu, koji je trznuo glavom sa pet metara, ali imao nesreću da se između mreže i njega našao Dinje i sprečio sigurnih 0:2.

73 - TAJAC!

Posle velike šanse za Romu, još veća za Real. Kovačić je sjajno video da će Ronaldo imati šansu jer se prikrao iza leđa Florenciju i Manolasu, usledila je savršena parabola i lukav potez Portugalca. Probao je glavom, poput rukometnog krila, da "proturi" loptu pored golmana i u "malu mrežu", bio je umalo neprecizan...

Vešt potez sjajnog igrača, ali glavom proizvesti takav "felš" na travi... skoro nemoguće.

72 - AUUUUUUUUUUUUH!

Kakva BOMBA Venikera! Kao i u SVAKOJ akciji od početka utakmice, igrači Rome delovali su uspaničeno kada bi ušli u Realovih 16 metara, tako je bilo i ovog puta, Salah i Džeko su napucavali jedan drugog, s tim loptama nije se moglo ništa, sve dok Džeko iz nemoći nije "ostavio" loptu kao na tacni za Venikera, a ovaj tukao iz sve snage, "punom"...

...njegov "drop kik" prohujao je nekoliko centimetara pored leve stative Navasovog gola.

GALAMA!

67 - Uh, peh za Real. Rodrigez je isklizao s terena posle duela i naleteo na nešto poput "ivičnjaka" ispod travnate podloge, o šta je udario i uhvatio se za rame - tražio je izmenu odmah!

64 - Izmena. Džeko umesto El Šaravija. Videćemo da li će Roma uspeti nešto sa klasičnim centarforom, koji nosi nadimak "Dijamant". Na drugoj strani, Zidan ubacuje Kovačića umesto Iska i praktično prelazi na 4-4-2.

63 - PREČKA!

Umalo da se Gent upiše, samo par sekundi nakon što se tresao okvir gola na suprotnoj strani. Ovog puta pomalo nezgrapno je Kums tukao sa ivice šesnaesterca, a Kastels u padu gledao kako se lopta odbija od prečke - preko gola!

Vatromet.

62 - STATIVA!

Nepunih 120 sekundi posle prvog, Kruse je mogao da postigne i drugi gol, ali je pogodio stativu. Genk pred katastrofom. Arnold ga je sjajno uposlio, bio je iskosa sa desne strane i gađao levom u "dalji" ugao, ali bio umalo neprecizan.

60 - GOOOOL! "VUKOVI" GRIZU BELGIJANCE!

Ovog puta nije Draksler, jeste Kruse, koji je majstorski skočio i "kung fu" potezom dočekao oštar centaršut Traša sa desne strane. Namestio je nogu malo ispred našeg Mitrovića i uspeo da uputi savršen lob udarac, koji je Selsa, koji je bio nemoćan.



57 - NAJAVILI SMO OVO: GOOOOOOOOOL REALA!



Prostor na desnoj strani odbrane Rome, Salaha nigde, Florenci ostavljen 1 na 1 sa Ronaldom, koji mu je "prodao" svoj stari dribling petom i onda... Onda je imao i sreće, jer je njegov udarac malo okrznuo nogu Florencija, koji je očajnički, klizećim startom pokušao da spreči neminovno, a samo je doprineo da gol bude efektniji - 0:1.

Od Florencijeve noge, Ronaldov šut preleteo je Ššćenija i završio u mreži, 89. put kada Portugalac igra Ligu šampiona, a to je najbolji rezultat i izazov za Mesija.



Može li Roma da odgovori?

54 - GOOOOOOOL! GOTOVO?

Volfsburg vodi 0:2, posle katastrofalne greške Renata Neta i potom majstorije Drakslera. Strelac prvog gola dobio je loptu u noge, ničim izazvano, na oko 30 metara od gola Genta, potom je morao da reši "1 na 1" sa našim Mitrovićem i uradio je to probacivši srpskom reprezentativcu loptu kroz noge, a onda majstorski prebacio Selsa koji je uzalud istrčavao - 0:2.



Pucanj Belgijanaca u svoja kolena...

52 - Borba, dueli, greške, trčanje, ali bez prave šanse... Ovo važi za obe utakmice. Serhio Ramos rešava sve probleme u koje ulazi ekipa Reala kada vezni igrači Rome, poput "osica", uspeju da osvoje loptu na sredini terena.

DRUGA POLUVREMENA:

POLUVREMENA! Samo jedan gol, ali mnogo razloga da ostanete sa nama i u drugih 45 minuta. Igra se odlično i "miriše" na još pogodaka.

45 - "OLIMPIKO GRMI"!

U veliku šansu "bačen" je El Šaravi pasom sa sredine terena, ali je brzonogi dribler dao sebi taman toliko dug for, i "oštar" prema sredini, da je dao šansu sjajnom Varanu da ga punim sprintom stigne i "uđe" mu u šut. El Šaravi je dobio duel sa Karvahalom, koji je pre toga ispao i koji bi mogao samo da ga isprati do gola, ali je Varan pokrio ovu taktičku grešku desnog beka rome.

Navijači su, shodno temperamentu, bili ljuti na "Faraona" zbog lošeg prvog kontakta s loptom.

45 - VELIKA ŠANSA!

Nisu ni krenuli igrači Genta sa centra, a usledila je velika šansa za 1:1. Dežager je dobio loptu sa svoje polovine, uspeo da je primi grudima i sebi da for, ali je sekund brži od njega bio Jung koji je postavio nogu, izbacio loptu u korner, dobio udarac i - bio zamenjen!

Odmah je pokazao da ne može da nastavi, a desnog beka "vukova" zamenio je ofanzivni Širle, koji je proveo samo par sekundi na terenu pre sudijskog zvižduka.

Ništa, ništa, a onda gol, velika šansa, povreda i zamena u samo minut i po igre!

44 - GOOOOOOL!

Volfsburg vodi u Belgiji, posle sjajne, sjajne akcije Julijana Drakslera i Vijeirinje. "Desetka" je osvojila loptu na sredini, okrenula rivala, povukla, odigrala na stranu za "devetku" Vijeirinju, koji je instiktivno ostavio loptu na ivici šesnaesterca za Drakslera i bio je u pravu - TU se pojavio mladi Nemac i rutinski pogodio mrežu, 0:1!

Odličan napad!



41 - Odlična akcija Reala, pravi pas Iska ka Benzemi, ali se odbrana Rome konsolidovala dok je slabo upošljavani Francuz smirio loptu. Probao je pasom do Ronalda, koji je tukao iz sve snage, ali direktno u Florencija koji se uveliko nalazio na pola metra ispred njega.

38 - BURA U BELGIJI.

Nakon što je odlična akcija Volfsburga ostala bez prave završnice, usledila je brza kontra "žutih" i beg Depoatra, koji je dao sebi for, a onda pao nakon što mu je Luiz Gustavu "ušao u putanju". Tražili su domaći penal, verovatno i opravdano, ali je Svajn Odvar Mon iz Norveške samo odmahnuo rukom.

Moguće da se ogrešio o domaći tim!

33 - MARSELO!

Kakav potez, tj. kakvi potezi igrača Reala. Ronaldo je "nabacio" loptu Marselu na volej, a ovaj poslao parabolu preko Šćešnija tik pored gola. Možda pola metra delilo je Brazilca od jednog od najlepših golova sezone.



30 - Real se malo oslobodio pritiska, koji je Roma pravila direktnim napadima na gol, bez mnogo pasova, ali sa mnogo trčanja. Sada su "sivi" ti koji diktiraju tempo i stvaraju neprijatne situacije pred Šćešnijem.

27 - Navijači Rome skandiraju: "Mesi, Mesi..."

25 - Centimetri su delili našeg Stefana Mitrovića od uloge tragičara, pripala mu je uloga junaka! Srpski štoper reagovao je glavom i ispravio veliku grešku kolege iz odbrane, Asara, koji se na dugu loptu sa polovine Volfsburga sapleo i pao, a to je Arnoldu otvorilo prostor za "čist" pas prema Kruseu, što bi se i dogodilo da se Mitrović nije pojavio i glavom prosledio loptu u korner.

Velika šansa za Volfsburg praktično ni iz čega.

21 - U Istočnoj Flandriji "vukovi" kao da se stide da ozbiljnije napadnu. Maločas su imali 5 na 5 nakon što su osvojili loptu na sredini terena, ali su dvojica igrača Volfsburga prosto odbila da istrče do kraja i pomognu napadačima. Oprezno.

19 - Hah... Teško je opisati koliko Ronaldo "živcira" Rimljane. Prvo su, kao da je "pao" gol, proslavili Florencijev dobijen duel 1 na 1 sa slavnim Portugalcem, a onda ga zasuli uvredama kada je namerno udario loptu rukom. Pravi rat između njega i njih.

16 - Vreme je da ovo napišemo, Roma je bolja. Mudar potez Spaletija, nema "sidraša" Džeka, koji je pravi centarfor, vešt u šansama za gol, ali ima pokretljivih Perotija, El Šaravija i Salaha. Sva trojica su brza i pokretna, i s loptom i bez nje... To za sada muči Zidanovu odbranu.

11 - U Belgiji bez velikih šansi, s tim da su domaćini nešto ofanzivniji i konkretniji.

8 - Kakvi zvižduci za Ronalda! Probao je Portugalac iz slobodnjaka, u svom stilu, jako, "punom", ali je bio neprecizan. Tifozi Rome nisu bili neprecizni, tačno se videlo ko je "persona non grata" na stadionu.

7 - Problem za Romu mogla bi da bure preterano ofanzivna desna strana na kojoj, u suprotnom pravcu, deluje Kristijano Ronaldo (njemu se zviždi masovno svaki put kada pipne loptu). Naime, Salah je "gore" i nema preteranih defanzivnih obaveza, a na desnom beku je bivši napadač, Florenci... Hrabro od Spaletija, koji je tokom cele svoje karijere voleo ofanzivne bekove.



6 - Buka u Rimu! Real je "uzeo" loptu, ali Roma preti iz kontri. Salah je imao 1 na 1 sa Varanom, ali nije uspeo da ga prođe.

1 - POČELO JE!



P. S. Da li ste znali da je Ronaldo, koji je nedavno napunio 31 godinu, najstariji od 22 igrača na travi "Olimpika", na kojoj je preko 70.000 navijača i na kojoj, za sada, nema Edina Džeka.

20:45 - Samo što nije počelo!

Hajde da "začinimo" sa par podataka - ovo je 19. uzastopna sezona u kojoj Real, pobednik Grupe A ispred Pari Sen Žermena, ulazi u "nokaut" fazu Lige šampiona i to je najduži takav niz u istoriji takmičenja. Real je stigao do polufinala u svakoj od prethodnih pet sezona!

Roma je, suprotno tome, stigla do proleća u Ligi šampiona prvi put od sezone 2010/11, kada je bila eliminisana od Šahtjora. "Vučica" je prošla dalje kroz Grupu B, u kojoj je neprikosnovena bila Barselona.

Takođe, Romu sada vodi Lućano Spaleti, za razliku od smenjenog Luisa Garsije, trenera rimskog kluba u prvom delu sezone. Spaleti je predvodio Romu u sezoni 2007/08, kada je Roma dvema pobedama od 2:1 izbacila Real u ovoj fazi takmičenja, osmini finala.

20:43 - I Volfsburg i Gent nikada od osnivanja nisu bili u ovoj fazi takmičenja, tako da će jedan od ova dva kluba - logično - posle 180 dramatičnih minuta poboljšati svoj najbolji nastup u istoriji Kupa, tj. Lige šampiona. Dalje od toga, Gent je prvi belgijski klub koji je prošao grupnu fazu Lige šampiona!

Ovo će biti prvi susret ova dva tima ikada...

LIGA ŠAMPIONA, osmina finala:

Benfika - Zenit 1:0 (0:0)
PSŽ - Čelsi 2:1 (1:1)

u sredu:

Gent – Volfsburg
Roma - Real Madrid

23. februara:

Arsenal – Barselona
Juventus - Bajern Minhen

24. februara:

PSV - Atletiko Madrid
Dinamo Kijev - Mančester siti

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC