• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golčina, drama, penali, Poljska u četvrtfinalu!

Autor mondo.rs

Fabijanski je čuda činio, osim kada je gol turnira postigao Šaćiri, odveo prvu osminu finala do penala, odakle niko u belom nije popustio pod pritiskom.

Eliminacije su počele – spektakularno!

Podno Alpa, u Sent Etjenu, Poljska je bolje počela, povela, propustila priliku da stekne i više od 1:0 na poluvremenu, posle čega su se Švajcarci trgli, pregrupisali, tri izmene koje je Vladimir Petković napravio u drugom poluvremenu potpuno su promenile odnos snaga na terenu, nakon čega smo videli gol turnira, za sada, u izvedbi Đerdana Šaćirija, da bi samo i isključivo zahvaljujući Lukasu Fabijanskom meč stigao do penala.

A, tamo – Poljaci su perfektno "pucali", Granit Džaka obrnuto srazmerno "snazi" svog imena popustio pod pritiskom, tako da je Poljska, verovali ili ne, zabeležila prvu pobedu IKADA u "nokaut" fazi nekog velikog takmičenja, bio to Mundijal ili EURO:

Švajcarska – Poljska 1:1, 1:1 (0:1), penalima 4:5.

Džaka, budući igrač Arsenala, želeo je da bude šmeker pred punim tribinama Stade Geoffroy-Guichard, "pucao" je penal spoljnim delom stopala leve noge i omašio gol za metar i kusur.

Imao je i tu nesreću da su poljski fudbaleri, nakon što su se grčevito branili od 60. do 120. minuta i imali sreće u nekoliko navrata, bili nepogrešivi s bele tačke, odakle je rešena zaista odlična, sadržajna utakmica sa 48 udaraca ka oba gola (!?), od kojih je jedan završio i na gredi – posle udarca Gelsona Fernandeza.

Fernandez je pogodio prečku pri vođstvu Poljske od 0:1 i tako "prizvao" remek delo Šaćirija, koji je "uhvatio" makazice sa 17 metara i naterao svet fudbala da ustane i aplaudira mu.

Pogledajte tu majstoriju.



Fabijanski nije mogao ništa da uradi tada, ali je uradio mnogo pre toga, kada je Fernandez šutirao iz slobodnog udarca i umalo postigao divan "mesijevski" gol, ali je čuvar mreže koji je na crtu stao samo zahvaljujući povredi Vojčeha Šćensnog, nekako uspeo da dohvati loptu i prebaci je preko gola.

Status igrača utakmice, Fabijanski je zaslužio u 113. minutu, kada je Šaćiri novim majstorskim potezom ostavio rezervistu Erena Derdioka samog pred golom Poljske, ovaj odlično reagovao i "trzajem" glavom "postigao gol", međutim tako nije mislio Fabijanski, koji je refleksno reagovao i zabeležio, za sada, odbranu turnira.

Fabijanski je i dva minuta pre kraja produžetaka "kao mačka", iako je ležao na travi, skočio i zgrabio loptu isred Derdioka, kojem je nedostajala sekunda da ćušne loptu u praznu mrežu i otkaže penale, koji su i ovog puta bili kobni za Švajcarce.

Pre deset godina na današnji dan, Švajcarska je posle 0:0 u 120 minuta igre sa Ukrajincima, promašila sve penale i ispala u osmini finala Svetskog prvenstva u Nemačkoj rezultatom 0:3.

Poljska, koja je danas primila prvi gol na turniru i koja se zaista obrukala pristupom i igrom u finišu "regularnog" dela utakmice, pa i u produžecima, kada su beli "čekali" penale i umalo stradali zbog toga, sada čeka ishod utakmice koja počinje večeras u 21 čas i u kojoj se sastaju Hrvatska i Portugalija.

PENALI:

4:5 - KRIKOVJAK ŠALJE POLJSKU U ČETVRTFINALE!

4:4 - Rodrigez je savršeno izveo penal. Fabijanski na jednu, lopta na drugu stranu. Sve je na Krikovjaku.

3:4 - Kuba. Siguran. Poput Šaćirija, daje drugi gol danas.

3:3 - Šer. Polako. Smireno. Sačekao je Fabijanskog da izabere stranu, pa lagano plasirao loptu po sredini gola.

2:3 - Glik! Zakucao je loptu u mrežu. Zomer je pročitao stranu, opet, bacio se u svoje desno, ali - bomba!

2:2 - Miran kao Pirlo. Šaćiri je rutinski savladao Fabijanskog, koji je promenio stranu i promašio.

1:2 - Sreća! Zomer je pročitao Milika, koji je izabrao istu stranu kao i Levandovski. Imao je golman Švajcarske loptu na rukama, ali je ona završila u mreži.

1:1 - Džaka!? Promašio je ceo gol! Šutirao je "bezobrazno", spoljnim delom stopala, poslao je Fabijanskog u suprotnu stranu, ali je promašio gol za METAR!



1:1 - Kakva golčina Levandovskog. U sam gornji levi ugao Zomera, koji je pročitao Poljaka, ali nije ni prišao odbrani.

1:0 - Lihtštajner je plasirao loptu poluvisoko po sredini gola, Fabijanski se bacio u svoju desnu stranu. Gol.

REZULTATI OSMINE FINALA:

Švajcarska – Poljska 1:1, 1:1 (0:1), penalima 4:5
/Šaćiri 82 - Blaščikovski 39/

Hrvatska – Portugalija
/25. jun u 21.00, Lans/

Vels – Severna Irska 1:0 (0:0)
/Mekoli ag 75/

Mađarska – Belgija
/26. jun u 21.00, Tuluz/

Nemačka – Slovačka
/26. jun u 18.00, Vilnev/

Italija – Španija
/27. jun u 18.00, Pariz/

Francuska – Republika Irska
/26. jun u 15.00, Lion/

Engleska – Island
/27. jun u 21.00, Nica/

POLJSKA: Fabijanski - Pišček, Glik, Pazdan, Jendržejčik - Blaščikovski, Krihovjak, Mončinski (od 101. Jodlovec), Grosicki (od 104. Peško) - Levandovski i Milik.

Selektor: Adam Navalka.

ŠVAJCARSKA: Zomer - Lihtštajner, Šer, Đuru, Rodrigez - Džaka, Behrami (od 77. Fernandez), Mehmedi (od 70. Derdiok), Džemaili (od 59. Embolo), Šaćiri - Seferović.

Selektor: Vladimir Petković.

Meč je odlično sudio engleski arbitar Mark Klatenburg.

TOK MEČA (1:1):

Petković je održao motivacioni govor, prvi će šutirati Švajcarci i to kapiten Lihtštajner. To je bila odluka Fabijanskog, koji je dobio igru glava-pismo i izabrao da prvi brani. Šutiraće se na gol iza kojeg su švajcarski navijači.

120' - Gledaćemo penale! Na ispitima su Zomer i Fabijanski.

118' - OPET ŠANSA!

Poljaci se muče, odolevaju zahvaljujući Fabijanskom, koji je "dograbio" loptu tik ispred Derdioka. Seferović je centrirao sa leve strane, Derdiok naleteo na loptu na petercu, njegov udarac bio je izblokiran, Fabijanski je već bio pao, ali je uspeo da se izvije i spreči siguran gol za 2:1, na minut i po pre kraja drugog produžetka.

113' - FABIJANSKI!

Strašna, strašna odbrana Fabijanskog, koji ne bi ni branio da se nije povredio Šćensni. Maestralni Šaćiri je prebacio celu odbranu Poljske i "stvorio" Derdioka samog ispred gola Poljske, rezervni fudbaler odlično je tukao glavom, ali je Fabijanski zabeležio možda i odbranu turnira za sada!

109' - Švajcarci napadaju, Šaćiri dribla, dodaje, centrira, ali za sada "samo" opasna inicijativa. Videćemo da li će odbrana Poljske popustiti.

105' - Počinje drugi produžetak, nakon što se u prvom dogodilo jedno veliko ništa.

104' - Posle prve, i druga izmena. Peško umesto upornog Grosickog, koji se trudio, probijao, pokušavao, centrirao, trčao...

101' - Prva izmena koju pravi Navalka. Jodlovec umesto Mončinskog. Poljski navijači daju srčanu podršku ekipi, kojoj kao da nestaje goriva.

97' - Poljaci "kao" u inicijativi u poslednja dva-tri minuta, ali bez prave završnice.

91' - Počeli su prvi produžeci na EURO 2016, selektor Poljske Navalka nije napravio nijednu izmenu, Petković sve tri.

Produžeci!

90'+2 - Ulazimo u nadoknadu vremena, smeše nam se produžeci.

84' - Prvi gol koji su Poljaci primili na turniru. I to kakav!

82' - GOOOOOOOOLČINA!

Šaćiri je dao NEMOGUĆ gol! Makazice sa 17 metara! Ovo se ne viđa svaki dan!

I iz drugog ugla. Majstorski.


79' - PREČKA!

Samo što je ušao u igru, Fernandez je mogao da poravna na 1:1. "Bunar" lopta u kazneni prostor Poljske dovela je do karambola, iz kog je Fernandez iskosa sa desne strane tukao levom - o gredu! Sreća za Poljake...

77' - Petković pravi i treću izmenu, Fernandez umesto Behramija.

74' - ŠANSA!

Umalo 1:1! Rodrigez je šutirao iz slobodnjaka, a Fabijanski zabeležio NEVEROVATNU odbranu. Lopta je ošla i sam gornji levi ugao, nestvarno kako je golman Poljske ovo uspeo da stigne i prebaci u korner.

69' - Vreme prolazi, šansi nema, Poljaci su češće pred golom Švajcarske (iako vode), a pre će biti isključenja nego golova, jer su dueli sve žešći i Klatenburg ima mnogo posla.

59' - Petković menja. Embolo umesto Džemailija.

56' - NAGLAVAČKE!

Sa dve noge je startovao Fabijan Šer na Robertu Levandovskom. Kraj aut linije, u ranoj fazi napada, naleteo je na njega i prevrnuo ga naglavačke. Napadač je ostao na travi i ukazuje mu se pomoć.

52' - Sevnula je kontra, ali brani Zomer pokušaj Kube sa ivice kaznenog!

47' - GUŽVA!

Kako je Poljska počela prvo poluvreme, tako Švajcarska počinje drugo. Jako i ofanzivno na protivnički gol. Sjajno je Šaćiri prošao po desnoj strani i zavrnuo na Seferovića, a u gužvi je Mihal Pazdan uspeo da spasi pogodak.

45' - Kraj poluvremena. Sjajnog poluvremena!

39' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! KUBAAAA!

Samo što je na drugoj strani Švajcarska imala veliku šansu posle kornera, Poljaci su istrčali kontru iz snova. Fabijanski je rukom bacio loptu ka Kamilu Grosickom koji je sa desne strane ušao u sredinu, izmešao dvojicu, a potom video kako Robert Levandovski sjajno reaguje i "sklanja se" sa putanje lopti koja je išla na drugu stativu.

Kuba Blaščikovski je prihvatio, sačekao, i sjano pogodio za veliko slavlje!


36' - Igra se u naletima! Sada Švajcarska preti u dva navrata preko Mehmedija!

33' - MIIIIIILIK! KOJA VEĆ ŠANSA ZA NjEGA!

Dug napad reprezentacije Poljske, koja je ponovo "uhvatila" onaj ritam sa početka meča. Arkadijuš Milik za sada u centru pažnje kao čovek koji konstsantno ulazi u šanse i kao čovek koji konstantno promašuje. Sjajno je skočio sada Levandovski u srcu šesnaesterca, lopta se odbila na "drugu stativu", gde je napadač Ajaksa bio sam, ali katastrofalno je šutirao.

30' - Krihovjak!

Uf, uhvatili su se svi za glavu posle ovog pokušaja, verovatno novog fudbaler Pari sen Žermena. Sjajan je to bio korner sa leve strane, Krihovjak se "otrgao" iz zagrljaja svojih čuvara, skočio sjajno, ali je očajno zahvatio loptu...

22' - Tempo je i dalje visok, ali nema naročitih prilika. Svi pokušaji odlaze daleko od golmana.

10' - Švajcarci prešli centar i stvorili šansu!

Konačno se reprezentacija Švajcarske oslobodila pritiska i napala po levoj strani. Odlično je "hitao" Žerdan Šaćiri, zavrnuo je u sredini u ka Džemailiju, ali ovaj nije najbolje zahvatio i pogađa spoljni deo mreže.

5' - Poljaci napadaju, prete, Levandovski i levo i desno, a Milik šutira glavom pravo u Zomera.

1' - MILIIIIIIIIIK! JAO!

Kakva šansa u prvom minutu. Ma, kakav minut, samo dvadeset sekundi je prošlo od početka meča. Rikardo Rodrigez i Jan Zomer su pogrešili, a Levandovski je omogućio Miliku šansu na početku meča, ali mladi napadač nije dobro reagovao.

Sjajno je Robert "uklizao" ka Zomeru, ovaj je kratko odbio loptu, a Milik je natrčao na nju na ivici šesnaesterca, ali je promašio čitav gol.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC