• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džumhur u drugom kolu Vimbldona!

Autor mondo.ba

Prvi reket Bosne i Hercegovine Damir Džumhur savladao je Amerikanca Denisa Kudlu 7:6 (7:5), 7:5, 2:6, 1:6, 6:3 u prvom kolu Vimbldona.

Damir Džumhur prošao je u drugo kolo Vimbldona pošto je u prvom kolu savladao Denisa Kudlu u pet setova.

DAMIR DŽUMHUR - DENIS KUDLA 7:6 (7:5), 7:5, 2:6, 1:6, 6:3

Do svog prvog plasmana u drugo kolo Vimbldona Džumhur je stigao poslije velike borbe i propuštenog vođstva od 2:0 u setovima.

Počeo je Džumhur dobro, dobio prva dva seta, međutim uslijedio je pad i Kudla je lako dobio naredna dva seta u kojima je Džumhur osvojio svega tri gema.

Ipak, u petom setu, Džumhur se vratio u meč i poslije uvodna dva brejka, po jedan na obje strane, te dva sigurna servis gema njega i protivnika napravio brejk a potom ga potvrdio za vođstvo 4:2.

Brejk prednosti bh. teniser je sačuvao do kraja i čak u posljednjem gemu bez izgubljenog poena napravio brejk za konačnih 6:3.

Džumhur će tako prvi put u karijeri igrati drugo kolo Vimbldona a protivnik će mu biti Francuz sa prebivalištem u Švajcarskoj, Pjer-Ugo Erber, trenutno 81. igrač svijeta.

Iako mu je najbolji plasman u karijei 79. pozicija od prije tri sedmice, ovaj Francuz zaradio je u singlu i dublu više nego dvostruko novca na turnirima od Džumhura.

Erber je u prvom kolu napravio iznenađenje pobijedivši Filipa Kolšrajbera 7:5, 6:3, 3:6, 6:3.

NAJAVA

Džumhur je u karijeri samo jednom igrao protiv 66. igrača svijeta i savladao ga 2014. godine u kvalifikacijama za turnir u Majamiju u dva seta 6:3 i 6:4, ali je upozorio da Amerikanac može biti jako "nezgodan" na travnatoj podlozi.

Amerikanac Kudla svoj najbolji tenis igra upravo na travi. Od 29 ATP pobjeda, koliko ih ima u karijeri, čak 13 ih je ostvario na ovoj podlozi, a od sedam trijumfa na gren slem turnirima, pet ih je uknjižio upravo na Vilmbldonu.

Bolji iz ovog dvoboja će u narednoj rundi odmjeriti snage sa Pjer - Hjuzom Herbertom, koji je iznenadio 21. nosioca turnira Filipa Kolšrajbera rezultatom 3:1 (7:5, 6:3, 3:6, 6:3).

PRVI SET

Kudla je otvorio dvoboj odličnim servisima i dobio je gem bez izgubljenog poena, ali je Sarajlija uspio da poslije dosta muke, da bi Ameikanac dozvolio u narednom samo jedan osvojeni poen za tenisera BiH. U četvrtom gemu je uspio da stekne i tri brejk lopte, ali na sreću, Džumhur se spasio i ponovo izjednačio na 2:2.

Američki igrač je neprikosnoven na servisu - ponovo 3:2 i ponovo bez poena za Džumhura.

U šestom gemu, Damir je poveo sa 40:15, međutim, ono što je promašio Kudla kod prethodne tri brejke lopte nije propustio ovog puta. Oduzeo je servis Džumhuru za 4:2.

RIBREJK! Džumhur je uspio da nadoknadi minus odmah u narednom gemu!

Damir je nastavio u istom ritmu i rutinski zadržao servis za novo izjednačenje - 4:4, a ista slika se ponovila i poslije dva naredna gema - 5:5. Niko nije "kiksnuo" na servisu, pa će osvajača prvog seta odlučiti taj-brejk.

U taj-brejku je Kudla vodio sa 5:3, ali je onda Džumhur povezao tri poena i stekao set loptu, koju je i iskoristio za vođstvo od 1:0 u setovima - 7:6 (7:5).

Prvi set trajao je 47 minuta.

DRUGI SET

Džumhur je već na startu drugog seta izgubio svoj servis, što je Kudla potvrdio svojim osvojenim gemom za 2:0.

Trenutan rezultat je 3:1 za Amerikanca, ali Sarajlija ima jedan brejk minusa.

Prvi reket BiH je potom osvojio gem na vlastiti servis, a onda i napravio brejk iskoristivši tek četvrtu loptu za prvo izjednačenje u ovom setu - 3:3.

Iako je izgubio prva dva poena u sedmom gemu, Džumhur je nastavio sa odličnom igrom i poveo sa 4:3, ali što je važnije prebacio psihološki pritisak na rivala.

Poslije još dva gema, ništa se nije značajnije promijenilo - 5:4 za Džumhura i napada Amerikančev servis za osvajanje drugog seta. Na žalost, nije uspio (5:5).

Ali jeste u naredna dva gema! Sigurno je osvojio svoj servis, a potom iskoristio drugu set loptu za 2:0 nakon 43 minuta borbe! (7:5).

TREĆI SET

I ovaj set je počeo kao i prethodni - brejkom Kudle! 0:1.

Šteta, Džumhur je imao priliku da napravi ribrejk, ali nije je iskoristio, pa Amerikanac vodi sa 2:0.

Kudla je u naletu, ali je poslije velike borbe i dva "djusa", Džumhur ipak uspio da sačuva svoj servis i smanji na 1:2.

Ipak, Amerikanac je ponovo bio siguran na svom, a onda i oduzeo drugi put u ovom setu servis Džumhuru za vođstvo od 4:2 i teško je vjerovati da će mladi Sarajlija uspjeti da se izvuče iz ove situacije.

Ribrejk! Džumhur je uspio da vrati jedan brejk, ali je ponovo već u narednom izgubio svoj servis za prednost Kudle od 5:2. Amerikanac je lagano priveo set kraju i smanjio na 2:1 (6:2) za nešto više od pola sata.

ČETVRTI SET

Obojica tenisera su bili sigurni na svoj servis na otvaranju četvrtog seta - 1:1.

Brejk za Amerikanca - iskoristio je prvu loptu pri rezultatu 30:40. Džumhur je evidentno pao u igri, pa je Kudla i ovjerio brejk - 3:1.

Novi brejk za Kudla - 4:1, sve su prilike da će se igrati peti set! Imao je Džumhur šansu da pri rezultatu 40:30 smanji rezultat, ali se Amerikanac odbranio i potom iz druge brejk šanse oduzeo servis bh. teniseru.

Amer je nastavio da melje i povezao je još dva gema uz treći oduzet servis Damiru za 6:1 i izjednačenje na 2:2 u setovima. I ovaj set je trajao tačno 31 minut kao i pretodni.

PETI SET

BREJK Džumhura! Dobro je krenuo peti set!

RIBREJK Amerikanca! Kudla je primorao Damira na nekoliko grešaka i pri rezultatu 15:40 realizovao prvu brejk loptu. (1:1).

Kudla je dobio treći gem i poveo za 2:1.

Džumhur u seriji! Nakon svog dobijenog servis gema, bh. teniser je napravio BREJK i vodi 3:2.

4:2 za Džumhura. Damir je potvrdio brejk i sada u dobroj prilici da završi set i meč u svoju korist.

Kudla dobija svoj servis gem - 4:3.

Džumhur siguran u osmom gemu, vodi 5:3. još jedan gem do pobjede.

BREJK DŽUMHURA ZA 6:3  I POBJEDU. Bh. teniser uzeo je brejk ne dozvolivši Amerikancu ni poen u svom servis gemu.

KRAJ! Džumhur je u drugom kolu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC