• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Martina Mlinarević protiv "mahale" i karcinoma

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Banjalučki "Staklenac" bio je u subotu uveče premali da primi sve ljubitelje pisane riječi na promociji knjige "Huzur" Martine Mlinarević, koja je od internet kolumnistkinje postala jedna od najboljih autorki Bosne i Hercegovine.

 Martina Mlinarević, promocija "Huzur" u Banjaluci Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

U vremenu rijalitija i društvenih mreža, ogromna vijest je da na promociju bilo koje knjige, sala ne samo da bude dupke popunjena, već i da veliki broj ljudi stoji nekoliko sati da čuje svog omiljenog pisca.

Upravo to se dogodilo na banjalučkoj promociji treće knjige Martine Mlinarević "Huzur", koja je najprodavanija u BiH i Hrvatskoj, a trenutno je u fazi prevođenja na makedonski, poljski i slovenački jezik.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Zbog svega toga je banjalučki psiholog Srđan Puhalo rekao da je pomalo i ljubomoran na Martinu i njenu publiku.

"Martina nije samo bosanskohercegovačka ili hercegovačka autorka već bih se usudio da kažem svjetska. Fascinirala me je njena armija čitalaca, koje bih nazvao 'fanaticima' u najpozitivnijem smislu. Kad smo bili zajedno u Americi, žene su putovale po četiri sata u jednom pravcu da je vide, a evo došle su nam ovdje i gošće iz Doboja i Teslića. U Sent Luisu smo zahvaljujući Martini i njenoj popularnosti čašćavani cijelo vrijeme, ali šta je bilo u Americi, neka i ostane u Americi", rekao je Puhalo.

Mlinarevićeva je eskpresno replicirala Puhalu rekavši da joj je jasno da nije čitao njene knjige jer tamo sve piše o njihovom zajedničkom putu "preko bare".

"Na žalost zbog ranijih obaveza s nama u Banjaluci nisu Dragan Bursać, Slobodan Vasković i Brankica Raković, ali i nadam se da ćemo i mi biti dovoljni", dodala je Martina, koja je čitala odlomke iz "Huzura" što na turskom jeziku znači "mir sa sobom i svijetom", a u pauzama se uz gitaru pjevušili "evergrini" Đoleta Balaševića, Olivera...

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Moderator promocije "Huzura" Aleksandar Trifunović iz Buke je podsjetio da se uz njene knjige "i smije i plače", ali i da je Martina od samih početaka bila beskompromisni borac u svojim društveno- politički angažovanim tekstovima zbog kojih je nerijetko bila i na "meti" vladajućeg političkog establišmenta.

"Kao njen urednik, imao sam čast i privilegiju da prvi čitam njene tekstove", izjavio je Trifunović i poželio Martini da nastavi s borbom najprije za vlastito zdravlje, a potom i da nastavi sa pisanjem.

Zbog lične borbe sa izuzetno agresivnim karcinomom dojke, što joj je iz temelja promijenilo život, Martina se u svojim djelima "obračunavala" sa zloćudnom bolešću, ali i, kako je naglasila, sa najgorom pošasti cijele Bosne i Hercegovine.

"A to je ono: 'Šta će mahala reći'".

Svojom hrabrošću, cinizmom, humorom i fotografijama ožiljaka nakon operacije mnogo je učinila da karcinom dojke stavi u centar pažnje, kao i redovne preglede i samopreglede.

"Svakih šest mjeseci ili godinu dana, molim vas da odlazite na pregled, mamograf jer što prije otkrijete bolest imate više šansi da je pobijedite", podvukla je Mlinarević na kraju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop