• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trenutno iznosi 650 KM: Sindikat kategoričan da svi podaci idu u prilog novog povećanja najniže plate

Autor Brankica Spasenić

Na sutrašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS biće nastavljeni razgovori o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj, a iz Saveza sindikata RS poručuju da svi podaci idu u prilog tome da je ponovo treba povećati.

 Nastavljaju se razgovori o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj Izvor: mondo.ba

Najniža plata u Srpskoj trenutno iznosi 650 KM. Iznos je na sjednici utvrdila Vlada RS, s obzirom da nije bilo dogovora ekonomsko-socijalnih partnera. Ovaj iznos minimalca počeo se obračunavati od 1. juna, dok je do tada minimalna plata iznosila 590 KM.

Takođe, izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje su stupile na snagu 1. januara ove godine, propisano je da se najniža plata uvećava po osnovu radnog staža.

Možda će vas zanimati

Iz Saveza sindikata RS objašnjavaju da su na prošloj sjednici Ekonomsko – socijalnog savjeta RS zatraženi statistički podaci o makroekonomskim kretanjima u Republici Srpskoj, konkrento o inflaciji, BDP-u, cijenama i prosječnim platama.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da su podaci koje su dobili, urađeni ”šturo i bez ikakve analize”.

Sve je šturo urađeno, nema nikakve analize. Sve te podatke smo i do sada imali ispred sebe. Svi oni idu u prilog tome da treba doći do povećanja najniže plate“, izjavila je Ranka Mišić.

Najniža plata isplaćuje se za puno radno vrijeme i prosječno ostvarene rezultate rada, koji čine osnovnu platu radnika. Shodno tome, na iznos najniže plate, osim uvećanja plate po osnovu radnog staža, moraju se obračunati i isplatiti i sva druga zakonska uvećanja po osnovu radnog učinka, prekovremenog rada, rada noću, rada na dane državnih i drugih praznika, troškovi obroka i prevoza.

Institut najniže plate predstavlja zaštitnu kategoriju, koja se primjenjuje samo kod isplate plate za NК radnike. Isplata najniže plate radnicima koji obavljaju složenije poslove (КV, SSS, VSS) predstavljalo bi njenu zloupotrebu”, podvukli su ranije iz Saveza sindikata RS.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE