• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljenja pojela rast plata: Rekordna inflacija u Srpskoj od 11,7 odsto

Autor Brankica Spasenić

Brojna poskupljenja u proteklih godinu dana “pojela” su rast plata u Republici Srpskoj, pa iako su one nominalno rasle, realno su plate ostale na prošlogodišnjem nivou, ili su čak realno niže ako se posmatra prethodni mjesec.

 Inflacija Izvor: Shutterstock

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, u aprilu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su više za 1,6 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za rekordnih 11,7 odsto.

Tako inflacija u ovoj godini, iz mjeseca u mjesec obara rekorde.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u deset, a niže u dva odjeljka.

Najveći godišnji rast cijena u aprilu 2022. godine, zabilježen je u odjeljku prevoz 28,6 odsto, zbog viših cijena goriva i maziva za lična vozila od čak 46,8 odsto, zatim u odjeljku hrana i bezalkoholna pića 19,5 odsto, zbog poskupljenja u grupama ulja i masnoće od blizu 62 odsto i povrće od 27,2 procenta, potom u odjeljku restorani i hoteli 8,4 odsto, a poskupili su i namještaj i pokućstvo, rekreacija i kultura, proizvodi za kućne ljubimce , zatim stanovanje, tečna goriva za 62 odsto, plin za 56 odsto i drugo.

Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u aprilu 2022. godine iznosila je 1.094 КM i u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 11,9 odsto, ali realno za neprimjetnih 0,1 procenat, dok je u odnosu na mart 2022. nominalno veća za 0,3 odsto, ali je realno manja za 1,3 odsto. Prosječna mjesečna bruto plata u RS iznosila je 1.649 КM.

Posmatrano po područjima, u aprilu 2022. godine najviša prosječna neto plata isplaćena je u području informacije i komunikacije i iznosila je 1.564 КM, a najniža u građevinarstvu, 802 КM.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE