• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Produžena zabrana izvoza peleta, drveta i briketa do 31. oktobra

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Savjet ministara danas je do 31. oktobra zabranio izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta. Prethodna odluka o zabrani isiče za tri dana.

 wooden-pellets-ecological-heating-2021-10-13-01-47-38-utc.jpg Izvor: Envato

Zabranjen je i izvoz drvnih briketa koji tokom trajanja prethodne tromjesečne odluke dopušten posebnom odlukom.

Zabranom izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta razvrstanih u 13 tarifnih oznaka, uključujući i drvene brikete, "žele se obezbijediti neophodne količine za prerađivačku industriju, otkloniti prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u BiH i spriječiti kritične nestašice ogrevnog drveta za stanovništvo i privredu, te javne ustanove u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata".

Povezano

Odluka je donesena u skladu sa inicijativama Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH /FBiH/, nakon što je utvrđeno da ranije donesenom odlukom nisu ispunjeni ciljevi njenog donošenja, koji se prvenstveno ogledaju u enormnom rastu cijena određenih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon današnje vanredne telefonske sjednice.

Po isteku roka primjene ove odluke koja je donesena na vanrednoj telefonskoj sjednici, Savjet ministara BiH će produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.

U saopštenju se navodi da Savjet ministara može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučaju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u "Službenom glasniku BiH" i službenim glasilima Republike Srpske i FBiH.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe ranije donesene sa 67. vanredne sjednice, kao i njena izmjena sa 54. redovne sjednice Savjeta ministara BiH.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE