• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspektorat RS: Nemamo dovoljan kapacitet za kontrolu cijena osnovnih namirnica

Autor Dragana Božić

Vršilac dužnosti glavnog republičkog tržišnog inspektora Radivoje Gavrić rekao je da su u novembru kontrolisali 21 tržni centar, kao i devet benzinskih pumpi, te da su kod većine utvrđene nepravilnosti. Inspektorat nema kapacitet za kontrolu cijena osnovnih namirnica.

 Inspekcija kontrolisala tržne centre i pumpe Izvor: Shutterstock

"U novembru je kontrolisan 21 tržni centar - veći marketi, od čega je bilo 12 neurednih kontrola, izdato je isto toliko prekršajnih naloga, čija vrijednost premašuje 90.000 KM. Od toga je bilo 14 prekršajnih naloga u istim subjektima po osnovu drugih nepravilnosti koje su uglavnom vezane za cijene", naveo je Gavrić.

On je dodao da su od nastanka ove situacije, tačnije od početka marta u tržnim centrima obavljene 123 kontrole, od kojih je 81 kontrola bila neuredna, a izdato je 97 prekršajnih naloga čija vrijednost dostiže blizu 800.000 KM.

"Važno je istaći da su u istim tim subjektima dodatno izdata 72 prekršajna naloga po pitanju ostalih nepravilnosti, a koje su takođe u vezi sa cijenama. Izdato je i šest prekršajnih naloga gdje su trgovci ograničavali količine kupovine proizvoda", rekao je Gavrić.

On je istakao da neće biti smanjivane kontrole prometa naftnih tečnih derivata, kao i ogrevnog peleta koji isto podliježu propisanim uredbama Vlade Republike Srpske.

Gavrić je naveo da je za 15 dana novembra kontrolisano devet benzinskih pumpi i da je sedam bilo neuredno, a izdato je 16 prekršajnih naloga u vrijednosti od 106.100 KM.

Od marta do danas na benzinskim pumpama republička tržišna inspekcija izvršila je 241 kontrolu, od kojih su 154 bile neuredne, a izdato je 214 prekršajnih naloga čija vrijednost dostiže 2.200.000 KM.

"Republička tržišna inspekcija krenula je u kontrolu primjene odluke o privremenom ograničenju visine cijene peleta istog dana kada je stupila na snagu, 14. novembra. Za samo dva dana kontrolisano je deset subjekata i u tri je utvrdila određene nepravilnosti gdje je izdato šest prekršajnih naloga. Samo u jednom privrednom društvu oduzeto je 30 tona ogrevnog peleta zbog neposjedovanja dokumentacije o njegovom porijeklu", naglasio je Gavrić.

Naglasio je da Inspektorat Srpske nema dovoljan kapacitet za kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica, te da je potrebno uključiti lokalne tržišne inspektore u pojačane kontrole prometa osnovnih životnih namirnica, za šta je naredbu izdao premijer Radovan Višković, izjavio je Gavrić.

Rekao je da je Inspektorat danas primio preporuke premijera Republike Srpske za kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodaji i veleprodaji i naveo da je naređeno koordinatorima odjeljenja da odmah obavijeste lokalne tržišne inspektore da se i oni uključe u pojačane kontrole.

On je precizirao da će kontrolom biti obuhvaćene prvenstveno osnovne životne namirnice koje su definisane Uredbom Vlade Srpske od 2019/2020/2021. godine.

Za poslodavce koji izađu iz zakonskih okvira i ostalih zakonskih akata propisane su sankcije - za privredna društva od 10.000 KM, a za odgovorno lice u privrednom društvu 5.000 KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je izdao nalog za stavljanje na raspolaganje svih kapaciteta Inspektorata Srpske s ciljem kontrole cijena osnovnih životnih namirnica da bi bilo spriječeno nekontrolisano povaćanje cijena.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ovi neće da rade ,njima je u interesu da ne intervenišu jer će vlasnici velikih trgovačkih lanaca da ih pristajao nagrade

MONDO REPORTAŽE