• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki pad cijena hrane u Sloveniji: Pojedini proizvodi skoro duplo jeftiniji

Autor Dušan Volaš

Nakon što su cijene hrane u Sloveniji značajno porasle u prvoj polovini godine, žurnal24 piše da trgovci u Sloveniji sada snižavaju cijene hrane, a neki proizvodi su pojeftinili i do 50%.

 Veliki pad cijena hrane u Sloveniji Izvor: Shutterstock

Oni su kontaktirali šest trgovaca na malo koji posluju u zemlji kako bi saznali koje kategorije hrane su doživjele značajno smanjenje cijena. "Hofer" je saopštio da su uglavnom snizili cijene mliječnih proizvoda, mesa, ribe, ulja, pirinča i tjestenina.

"Spar" Slovenija je potvrdio da su snizili cijene čak 1.400 proizvoda, uz prosječno sniženje od 11%, ali su neki proizvodi pojeftinili i do 40 do 50%, poput svinjskih odreska i suncokretovog ulja.

"Merkator" je saopštio da su nedavno snizili otkupne cijene nekih kategorija proizvoda, kao što su mliječni proizvodi, ulje, brašno i svježe meso. S druge strane, "Tuš" je upozorio da i dalje dobijaju najave pojedinih proizvođača o mogućem novom poskupljenju, uprkos tim sniženjima.

Izvještaj novinara žurnala24 o cijenama pojedinih proizvoda pokazuje da su cijene nekih proizvoda značajno smanjene. Na primjer, cijena mlijeka, koje je prije ljeta koštalo između 1,09 i 1,25 EUR po litru, sada se kreće od 0,79 do 1,09 EUR po litru. Takođe, cijena putera je pala sa ranijeg raspona između 2,29 i 3,39 EUR na sadašnjih 1,69 na 2,59 EUR.

Cijena gaude sada iznosi 3,96 EUR po kilogramu, iako u nekim prodavnicama može da dostigne i više od 12 EUR po kilogramu, dok je prije ljeta kretala između 6,53 i 9,98 EUR po kilogramu. Takođe, cijena jogurta je snižena sa prosječnih 1,19 na 0,89 EUR po litru u većini prodavnica koje su bile obuhvaćene anketom.

Takođe, u Sloveniji je pala cijena suncokretovog ulja, a cijena litra se sada kreće između 1,29 i 2,99 EUR.

(SeeBiz)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE