• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Mađarska će finansirati tri projekta u Srpskoj od kojih je odustala Njemačka

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila NJemačka razvojna banka (KfW) u iznosu ukupno većem od 100 miliona evra.

 Višković o investicijama iz Mađarske Izvor: Mondo/Slaven Petković

"Jedan je projekat vjetroelektrane `Hrgud`, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je juče istakao da se tokom posjete Mađarskoj sastao sa ministrom ekonomskog razvoja Martonom Nađom, koji je, uz ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, jedan od najbližih saradnika mađarskog premijera Viktora Orbana.

Višković je naglasio da se dogovorio sa Nađom da u prvoj polovini februara iduće godine bude organizovan zajednički ekonomski forum u Banjaluci, čiji će biti domaćin.

"Pred Srpskom i Mađarskom je nešto više od dva mjeseca da okupe privrednike i s jedne i druge strane. Želimo da, uz razmjenu informacija i potencijalnih pitanja i odgovora, dovedemo ljude koji se neće upoznavati niti iznositi svoju ličnu kartu ili tada prezentovati projekte, već finalizovati dogovore", rekao je premijer.

Višković je istakao da ima interesovanja da mađarske kompanije u Srpskoj otvore nove pogone, a razgovarano je i o temi zajedničkih ulaganja.

"Sfera interesovanja Mađarske je energetika, turizam, poljoprivreda, prerađivačka industrija, drvoprerada i sve što Srpska kandiduje do februara kao potencijalne oblasti za saradnju", naglasio je Višković.

Osim razgovora sa Nađom, predsjednik Vlade Srpske juče se u Budimpešti sastao i NJegovim preosveštenstvom vladikom budimskim Lukijanom, te prisustvovao svečanosti povodom 30 godina postojanja Samostalne srpske škole.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE