• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elektroprivrede RS i Crne Gore prave zajedničku kompaniju? Sjedište u Trebinju, dogovoreno ko će biti većinski vlasnik

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da su uprave elektroprivrede Srpske i Crne Gore inicirale formiranje zajedničke kompanije sa sjedištem u Trebinju.

 arslanagica most7.JPG Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Petrović kaže da je svrha nove kompanije rad na novim invesicijama "što će za građane značiti povoljnije cijene električne energije".

Petrović je pojasnio da bi "Elektroprivreda Crne Gore" u toj zajedničkoj kompanija bila vlasnik 51 odsto, a ERS 49 odsto.

On je naveo da na taj način žele da pokušaju raditi na novim investicijama, bilo da je riječ o teritoriji Republike Srpske ili Crne Gore.

"Za budućnost će značiti da će građani imati povoljnije cijene električne energije i u Crnoj Gori i u Srpskoj. Ideja je da pravimo zajedničke projkete, poput boljeg iskorištavanja voda Bilećkog jezera, o čemu treba da razgovaramo, izgradnje solarnih elektrana na tom jezeru, kao i da se aktuelizuje visoka `Buk Bijela` gdje bi benefiti bili i za hidrenergetski sistem `Gornja Drina`", rekao je Petrović za ATV.

On je naveo da, kada je riječ o "Gornjoj Drini", "Elektrprivreda Srbije" ima udio 51 odsto, ERS 49 odsto, a Crna Gora bi imala svoje benefite jer bi se sa velikom akumulacijom ušlo i u njenu teritoriju, ali ne i kanjon Tare.

"Ne možemo odustati od termoelektrana"

Istakao je značaj korištenja obnovljivih izvora energije, ocijenivši da će biti prioretet u investicijama budući da i evropska energetska zajednica sugeriše da se isključivo radi sa njima, a to će biti i jeftiniji izvori energije u odnosu na termoelektričnu energiju.

"Mi ne možemo odustati od termoelektrične energije jer je ona bazna. Imamo značajne rezerve uglja u naša dva bazena, gatački i ugljevički, i iz tog razloga ne sumnjamo u budućnost elektroenergetskog sistema Republike Srpske", naveo je Petrović.

Sigurno je, kaže, da će se stanje poboljšati stanje ako se zajedničkim investicijama zbratimimo i sa Srbijom i sa Crnom Gorom.

Prema njegovim riječima, jedna od tema Samita energetike u Trebinju je jačanje saradnje energetskih kompanija na Balkanu.

On je naveo da javna preduzeća u svim zemljama nisu imala benefite, jer nisu imala snažnu komunikacija, ali je u posljednjih nekoliko godina ona značajno ojačana i sa tom komunikacijom se mnogo toga može rješavati. U posljednjim godinama, kaže, uštedjeli su znatna sredstva međusobnom komunikacijom i povezivanjem.

Za predstojeći Samit energetike, Petrović je rekao da je izrastao u renomiranu konferenciju na Balkanu gdje se okupljaju najažnije ljude iz oblasti energetike, privrede, upravljanja i donosilaca odluka na Balkanu i šire.

On je dodao da takve konferencije doprinose uvezivanju menadžera, prirednika, ljudi, znači unapređenju odnosa privrednih aktivnisti, a smatra važnim i da se obnove komunikacije na nivou struke. 

(MONDO/SRNA)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE