• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Crna Gora neće biti barijera": Srpska i Srbija nastavljaju projekat "Buk Bijela", tvrde resorni ministri

Autor Dušan Volaš

Republika Srpska i Srbija nemaju namjeru da stanu sa projektom HE "Buk Bijela", a Crna Gora neće biti barijera u njegovoj realizaciji, ali traži validnu procjenu da li ugrožava Durmitor i Taru, poručeno je nakon sastanka resornih ministara Srbije, RS i Crne Gore.

 Srpska i Srbija nastavljaju projekat "Buk Bijela" Izvor: Centar za životnu sredinu

Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je, nakon sastanka sa resornim ministrima Srbije Dubravkom Đedović Handanović i Crne Gore Sašom Mujovićem, da je važno završiti započete projekte i riješiti otvorena pitanja.

Đokić je rekao da je "Buk Bijela" predmet interesovanja svih i da je prava šteta što je mnogo decenija prošlo i mnogo sredstava "otišlo u Drinu" iz sebičnih političkih razloga koji su blokirali realizciju ovog projekta.

On je naglasio da je projekat "Buk Bijela" vrijedan 40 miliona evra i da je u pripremne radove do sada protrošeno 12 miliona evra.

"Republika Srpska nema namjeru da stane, ni Vlada Srbije nema namjeru da stane. Moramo otkloniti neke prepreke koje stoje na putu izgradnje", poručio je Đokić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Povodom poruke crnogorskog kolege da Podgorica neće podržati ovaj projekat ako se može odraziti na Durmitor i Taru, Đokić je rekao da je ključno da se o svemu pita struka, jer svi zajedno imaju odgovornosti prema evropskim standardima, te da će biti izrađena studija uticaja na prirodnu okolinu.

Kada je riječ o pitanju naknada za Bilećko jezero, koje je pokrenula crnogorska strana, Đokić je rekao da je i o tome bilo riječi na današnjem sastanku u Beogradu i da će Srpska pronaći model naknade.

On je naglasio da je jako važno zajednički raditi na prenosnoj mreži na kojoj će u perspektivi biti priključeni svi novi objekti.

Handanovićeva je, nakon trilateralnog sastanka u zgradi Vlade Srbije, rekla da su pripremni radovi na "Buk Bijeloj" završeni, ali da je neophodno otkloniti prepreke koje postoje u Federaciji BiH /FBiH/ i pronaći održiva rješenja.

Ona je navela da su u ovaj zajednički projekat Srbija i Srpska uložile mnogo novca, da su prethodno urađeni i završeni pripremni radovi i da se radi na studiji uticaja na životnu sredinu.

"Reč je o hidrocentrali snage 114 megavata, izuzetno važnom projektu", rekla je ona.

Handanovićeva je dodala da je Drina često granica, ali i ogroman hidroenergetski potencijal, te da su važni i drugi projekti na srednjoj Drini, a za njihovu realizaciju ključan je dijalog sa partnerima u FBiH.

Mujović je rekao da se sve zemlje regiona nalaze u procesu energetske tranzicije i da je važno sagledati kako jedne drugima mogu biti podrška i pomoć, te ukazao na potrebu izgradnje prenosnih kapaciteta.

Kada je riječ o projektu "Buk Bijela", Mujović je rekao da u istoj mjeri koliko voli energetiku, toliko i poštuje svoju zemlju i odluke crnogorskog parlamenta da se zaštite Tara i Durmitor.

"Mi nećemo biti kamen spoticanja i barijera u realizaciji projekta `Buk Bijela`, samo tražimo validnu procjenu da li ugrožava Durmitor i Taru", rekao je Mujović i dodao da Crna Gora neće da žmuri u vezi sa tim.

Kada je riječ o naknadi za Bilećko jezero, Mujović je rekao da je Crna Gora pokrenula ovo pitanje sa "mrtve tačke", jer joj pripada neka vrsta naknade.

"Tražimo pravično rješenje, ne smijemo da žmurimo i odustajem od onog što nam pripada", naveo je Mujović i dodao da je važno da postoji dobra volja da se riješi ovo zajedničko pitanje i problem koji tišti Crnu Goru.

Srna

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE