• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijena struja u RS ostaje ista: Objavljene nove/stare tarife, uvedeni novi "obojeni" nazivi

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske izmijenila je Odluku o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom s ciljem sprovođenja odluke Ustavnog suda Srpske, a cijena struje ostala je ista, objavljeno je na sajtu ove komisije.

 Novi obračun blok tarifa za struju uRS Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Komisija je izmijenila osporenu tačku 2 u Odluci o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje, te utvrdila tarifne stavove za javno snabdijevanje električnom energijom za pojedine kategorije potrošnje i grupe kupaca definisane tarifnim sistemom za prodaju električne energije i korištenje distributivne mreže (uvedeni su nazivi po bojama, kako je najavio predsjednik Vlade Radovan Višković).

Ovom odlukom obezbijeđeno je da se svi kupci iz kategorije potrošnje "domaćinstva" u Srpskoj snabdijevaju električnom energijom pod jednakim i unaprijed poznatim uslovima u skladu sa Tarifnim sistemom za prodaju električne energije i korištenje distributivne mreže, čime je ispoštovan Zakon o električnoj energiji, a time i odluka Ustavnog suda.

"Prilikom donošenja ove odluke Regulatorna komisija je vodila računa o sprovođenju odluke Ustavnog suda Srpske, nediskriminaciji, odnosno jednakom tretmanu svih krajnjih kupaca, poremećajima na globalnom tržištu električne energije prouzrokovanim globalnim dešavanjima koji su van kontrole privrednih društava kojima je nametnuta obaveza javne usluge", navodi se u saopštenju.

Osim toga, Komisija je imala u vidu potrebu zaštite krajnjih kupaca i postepenosti promjena cijena za krajnje kupce iz kategorije domaćinstva u prelaznom periodu 2022-2024. godine u toku koga je cijena nabavke električne energije još uvijek regulisana kako je propisano Zakonom o električnoj energiji.

"Pored toga, imalo se u vidu da tačka 1. Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj, kojom je utvrđena cijene energije za javno snabdijevanje, nije osporena odlukom Ustavnog suda Srpske, pa se ta cijena i dalje primjenjuje", navodi se u saopštenju.

Prilikom donošenja ove odluke Regulatorna komisija je primijenila i dobre međunarodne prakse u pogledu regulacije cijena, a koje su prisutne u zemaljama iz okruženja, kao što su Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Srbija, te je vodila računa i o usklađenosti sa međunarodno prihvaćenim, ratifikovanim i obavezujućim ugovorima, kao što je Ugovor o uspostavljanju Energetske zajednice.

Osim prava na javno snabdijevanje, krajnji kupci iz kategorije domaćinstva i mali kupci, u skladu sa zakonom, imaju zagarantovano pravo da slobodno biraju snabdjevača električnom energijom na tržištu.

"Pravo na javno snabdijevanje samo po sebi predstavlja izuzetak od tržišnog načina snabdijevanja i kao takvo propisano je odredbama Zakona o električnoj energiji, a njegova prevashodna namjena jeste obezbjeđenje univerzalne usluge i zaštita domaćinstava i malih kupaca", navodi se u saopštenju.

Ovom odlukom se pravo na slobodan izbor snabdjevača ne ograničava na bilo koji način, što
dodatno potvrđuje nediskriminatoran pristup i ravnopravan tretman krajnjih kupaca.

Kada je u pitanju neusklađenost tačke četiri koja se odnosi na stupanje na snagu osporenih odluka, iz Komisije naglašavaju da su odluke objavljene u "Službenom glasniku Republike Srpske" 16. decembra 2022. godine.

Povezano

Prema odluci Ustavnog suda Srpske, Komisija je primijenila odredbu Ustava Republike Srpske, po kojoj zakoni, drugi propisi i opšti akti stupaju na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

"Shodno tome navedene odluke su stupile na snagu dana 24. decembra 2022. godine", navode iz Komisije.

Ustavni sud Srpske je krajem februara utvrdio da nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom tačke dva i četiri Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom i tačka četiri Odluke o utvrđivanju tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema, koje je Regulatorna komisija donijela 15. decembra 2022. godine, a koje su u primjeni od 1. januara 2023. godine.

Prema odluci Ustavnog suda Srpske, ove odluke Regulatorne komisije predstavljaju opšte pravne akte, koji ostaju na pravnoj snazi, budući da Sud nije utvrdio da u cijelosti nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, već samo pojedine odredbe.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

8. Xy

Zar oni misle da je ovaj narod lud i da ne razumije? Sve je isto, samo se drugačije zove! Bože sačuvaj, hoće li se ikada ljudi opametiti. Imamo mogućnost da mijanjamo, ako treba svake dvije godine. Da nas samo ne prave budalama. Nadam se da će se uskoro pojaviti i drugi proizvodjači struje, da se riješimo ovih lopova.

MONDO REPORTAŽE