• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrović o novim tarifama za struju u RS: U pitanju je samo forma, neće biti poskupljenja! Ali da se pitao Vukanović...

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Generalni direktor "Elektroprivrede RS" (ERS) Luka Petrović izjavio je da neće doći do promjene cijena električne energije građanima nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske da tarife za obračun, koje se primjenjuju od kraja 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom.

 Tarife za struju ERS bez poskupljenja struje Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Najviše rukovodstvo Republike Srpske je sa najodgovornijim ljudima iz ove oblasti vidjelo da je to u suštini samo pravna forma imenovanja tih grupa i neće doći do pomijeranja cijena električne energije građanima", rekao je Petrović za ATV, prenosi Srna.

On je istakao da su pojedinci iz opozicije, prvenstveno Nebojša Vukanović pokušao da poništi tarife za obračun električne energije i objasni kako je on "doprinio svim građanima", a da je urađeno "onako kako je naveo u apelaciji Ustavnom sudu Republike Srpske desilo bi se da bi 86 odsto građana imalo povećanje cijena".

Povezano

Petrović je istakao da svako ima pravo da podnese apelaciju na bilo koju odluku nekog nivoa vlasti, kao što su to uradili neki opozicionari za blok tarife, ali pitanje je da li će ovo biti od koristi građanima, jer je tim sistemom bilo zaštićeno 86 odsto građana Srpske.

Petrović je pojasnio da su predstavnici opozicije probali da iskoriste apelaciju da vrate cijene električne energije, ali je ERS sačinila prijedlog kako bi se mogle vratiti tarifne grupe još prije dvije godine.

"Mi smo to uputili na analizu Regulatornoj agenciji za energetiku, koja je po Zakonu o električnoj energiji nadležna da uvodi novu tarifnu metodologiju i tim sistemom smo zaštitili 86 odsto građana", rekao je Petrović.

On je precizirao da su građani, koji su po starom sistemu trošili do 800 kilovatčasova električne energije, imali snižene ili iste račune za električnu energiju, a oni koji su trošili više od toga su dobili veće račune.

"Kada se pravila nomenklatura u samoj odluci Regulatorne agencije, ispalo je da su i oni do 500, 1000 i 1500 i oni koji su trošili više od toga, našli se u jednoj tarifnoj grupi, po kojoj je bilo moguće ispostaviti tri različita računa", pojasnio je Petrović.

On je dodao da ne može jedna tarifna grupa da ima tri podgrupe, nego samo jednu.

Petrović je istakao da, kada se električna energija koristi u manjoj količini, onda je država racionalna i nije potreban angažman termoelektrana, a kada se troši više energije i pokrenu termoelektrane, onda je cijena duplo skuplja od hidro električne energije.

"Iz tog razloga je i Elektroenergetska zajednica dala saglasnost na naš tarifni sistem prije godinu i po dana, a podržale su ga i međunarodne institucije. Stremljenja EU su takva da se racionalno ili manje troši električna energija bez zagađenja životne sredine", pojasnio je Petrović sinoć na ATV.

On je istakao da je ovaj tarifni sistem primjenjiv uveliko u Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, a i u Federaciji BiH najavljuju takav sistem kako bi zaštitili kupce koji manje troše. 

On je naglasio da "Elektroprivreda" nema akcizu za električnu energiju, što je u Srbiji uvedeno, niti ima naknadu za energetsku efikasnost, a ima i najnižni PDV na Balkanu od 17 odsto.

"Ukupan račun za električnu energiju je sigurno niži za kilovatsat nego bilo gdje u okruženju. Moram da kažem da i privreda ima najpovoljnije cijene električne enegrije u BiH ali i šire", napomenuo je Petrović.

Inicijativa za hidroelektrane na Drini

Petrović kaže da kod nas veliki vodni potencijali nisu iskorišteni.

"Imamo sedam izdatih koncesija na rijeci Bosni, na Donjem Vrbasu mogućnost izgradnje tri hidroelektrane, mogućnost izgradnje sedam hidroelektrana na srednjoj i donjoj Drini", naveo je Petrović.

On je podsjetio na inicijativu premijera Srpske i Federacije o mogućnosti da se sa Srbijom u toku rijeke Drine između Bajine Bašte i Bijeljine napraviti sedam hidroelektrana gdje bi suvlasnici bili Srbija s jedne strane, a Federacija BiH i Republika Srpska sa druge.

Petrović smatra da je to dobar prijedlog da se iskoristi vodni potencijal, te da bi, kada bi iskoristili ono što je planirano a i postojeće na Drini, imali veliki vodoprivredni značaj i dobili zaštitu od poplava jer bi bilo "više stepenica" gdje bi se mogla akumulirati voda, ali tu je prostor i za nova radna mjesta, uplate od koncesionih naknada.

"Benefiti su ogromni i mi ćemo se orijentisati ka ovim većim hidroelektranama, a male hidroelektrane, urađeno što je urađeno. Nalaze se u sistemu podsticaja", rekao je Petrović.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile

Kakav lažov, jedan samac je imao jeftiniju cijenu kilovata od npr. neke višečlane porodice. Vjerovatno sad opet spremate neku podvalu da to stanje zadržite. Daj ostavku ako ne možeš da vodiš to preduzeće.

Zole

@Mile Nije tačno,samac koji potroši 400kw plaća struju po 0,175 a više člana porodica koja potroši 1600kw istu plaća po 0,171

Rajko

Petrovicu koji si ti glupan. Pogledaj koliko je kostalo 200 kw 2022 god a koliko sad? Za 7 KM skuplje. Nemoj mi samo ti pricati o cijeni struje.

MONDO REPORTAŽE