• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlje u razvoju bježe od evra

Centralne banke zemalja sa ekonomijom u razvoju prodaju evro ne bi li održale vrijednost svojih valuta.

 Zemlje u razvoju bježe od evra Izvor: MONDO

Zbog reakcije zemalja tzv. rastučeg tržišta (emerging markets) vrijednost zajedničke evropske valute posljednjih nedjelja naglo pada, piše Fajenšl Tajms, sumirajući rezultate ankete investitora.

Evro je u maju pojeftinio za 6,6 odsto u odnosu na američki dolar, što je najveći pad od septembra 2011. godine, i za 7,3 odsto prema japanskom jenu.

S obzirom na to da je pojačana bojazan od izlaska Grčke iz zone evra, investitori smanjuju ulaganja u evropsku aktivu, uključujući i državne obveznice perifernih zemalja evrozone.

Centralne banke su bile među najaktivnijim prodavcima aktive nominovane u evrima, što je iskrivilo uobičajene devizne trendove.

Prema podacima Benk of Amerika (BofA) centralne banke su redukovale ulaganja u evro neuobičajeno brzo u maju, a njihov primjer slijedili su investicioni fondovi i institucionalni investitori.

Devizni analitičar BofA Ričard Kočinos je izjavio da su prije godinu dana centralne banke pomogle u sprečavanju pada evra, ali se zbog usporenog rasta rezervi deviza i zlata sada oslobađaju aktive u evrima.

Tradicionalno su centralne banke zemalja u razvoju, uključujući i Kinu, bile najveći kupci evropske valute, pošto su nastojale da svoje devizne rezerve učine raznovrsnijim, a najveći dio nominovan im je u dolarima.

Posljednjih nedjelja mnoge od njih su, međutim, počele da prodaju evre i kupuju sopstvenu valutu zbog evropske dužničke krize i globalnog slabljenja ekonomskog rasta.

Eksperti japanske investicione banke Nomura ocjenjuju da je Južna Koreja za nekoliko nedjelja potrošila sedam milijardi dolara za podšku svojoj nacionalnoj valuti - vonu.

Prikrivene intervencije na svom deviznom tržištu sprovodile su Indija, Indonezija i Filipini.

Američki dolar ostaje osnovna svjetska rezervna valuta. Prema informaciji Mejdunarodnog monetarnog fonda, više od 60 odsto svjetskih rezervi deviza i zlata je nominovano u američkoj nacionalnoj valuti, dok je u evrima oko 25 procenta.

Mnoge centralne banke su do nedavno razmatrale mogućnost da povećaju ulaganja u evro na 40 procenata svojih rezervi, ali sada prednost daju britanskoj funti, australijskom i kanadskom dolaru, kao i skandinavskim valutama.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE