• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agencija demantuje ''Ekonomist'': Evo kolika je stopa nezaposlenosti mladih

Autor SRNA

Agencija za rad i zapošljavanje BiH saopštila je da je stopa nezaposlenosti mladih u prošloj godini iznosila 38,8 odsto, a u ovoj iznosi 33,8 odsto.

 Nezaposlenost mladih u BiH Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

 Iz Agencije navode da su netačni podaci objavljeni sa sajtu britanskog časopisa "Ekonomist", koji navodi da je stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine u BiH prošle godine iznosila 46,7 odsto.

Na sajtu britanskog časopisa navedeno je da je na prvom mjestu po nezaposlenosti mladih Južnoafrička Republika sa stopom od 52,9, dok je na drugom mjestu BiH.

"Radi informisanja javnosti o tačnim podacima sa tržišta rada u BiH, dužni smo reagovati na danas objavljene netačne podatke o stopi nezaposlenosti mladih u BiH. Podaci su preneseni sa veb portala /World in Figures The Economist-a/, a kao izvor podataka navedena je Međunarodna organizacija rada /ILO/", navodi se u saopštenju.



Iz Agencije ističu da je trenutna stopa nezaposlenosti mladih u BiH i dalje visoka, te da je potrebno kontinuirano raditi na njenom smanjenju i uvođenju mladih ljudi u tržište rada.

U ovoj agenciji kažu da je podatak o stopi nezaposlenosti mladih od 15-24 godine starosti sastavni dio Ankete o radnoj snazi koju provodi Agencija za statistiku BiH i predstavlja jedini međunarodno uporedivi zbir podataka sa tržišta rada u zemlji.

"Kao takav taj se podatak dostavlja i Međunarodnoj organizaciji rada, te drugim međunarodnim institucijama poput Evrostata. Stopa nezaposlenosti se računa kao odnos broja nezaposlenih i ukupne radne snage pomnoženo sa 100", pojašnjavaju iz Agencije.

U saopštenju se naglašava da se svi podaci koje objavljuje Agencija mogu provjeriti i putem ILO-a i apsolutno su identični, te dodaje da podaci u navedenom tekstu nisu tačni, ne samo za BiH, već i za druge zemlje.

"To se može provjeriti putem veb stranice ILO-a. Takođe, ankete o radnoj snazi su dostupne i na veb stranici Agencije za statistiku BiH", ističu iz Agencije.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Komentator

Iskreno, vise vjerujem magazinu "Ekonomist"

MONDO REPORTAŽE