• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud presudio da djeca ne mogu dovijeka da budu na grbači roditelja

Autor MONDO/021

Sudska presuda, po mnogima istorijska, koja će možda preokrenuti cijelo društvo donijeta je u Italiji. Tamošnja mladež se "istjeruje" iz kuće roditelja.

 Sud presudio da djeca ne mogu dovijeka da budu na grbači roditelja Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Sud je presudio da djeca, kada se za to steknu uslovi, moraju da počnu da zarađuju za svoj život, a ne da doživotno budu izdržavana.

Naizgled nepotrebna ako ne i besmislena odluka, nikako nije naivna u Italiji. Tamo, naime, postoji zakon koji predviđa obavezu roditelja da izdržavaju i djecu koja su diplomirala, a nemaju posao.

Presuda je uslijedila na tužbu koju je podnijela jedna majka protiv bivšeg muža, jer je odbio da i dalje izdržava (plaća alimentaciju) za sina koji je završio fakultet i ima više od 30 godina.

U odluci suda se kaže da pored prava postoje i obaveze, jedna od njih je i da djeca kao i roditelji moraju da rade a ne da "do penzije žive od alimentacije".

"Izdržavanje od strane roditelja nije životno osiguranje", odredio je sud i poručio mladima da traže posao i da ne čekaju da nađu onaj koji im se dopada.

Izvor: Ilustracija MONDO/Eurostat

Mnogi odluku suda označavaju kao istorijsku, jer prekida raširenu tradiciju u Italiji da djeca ostaju da žive sa roditeljima i nakon što daleko zakorače u tridesete i da ih izdržavaju ne samo roditelji, već često baba i deda.

Mediji podsjećaju da je sada potraga za poslom u Italiji često "titanski napor", ali da to naravno ne opravdava mlade ljude koji bi do penzije ostali sa roditeljima i živjeli od njihovog novca.

Mladi Italijani u prosjeku tek oko 30. godine napuštaju roditeljski dom da bi živjeli sami, a primjera radi, u Njemačkoj i Francuskoj idu sa 23 godine, u Švedskoj prosječno već sa 18, a u Finskoj u 21. godini.

Mladi Italijani ostaju da žive sa roditeljima čak i kada počnu da rade i takvih je, prema statističkim podacima iz 2017. godine, čak 64 odsto od 18 do 34 godine.

Ako se sada smijete Italijanima, što i dalje zavise od "mamine kuhinje" i "tatinih para", nemate mnogo razloga za to. Jer, u BiH je situacija jošp gora. Prema podacima iz 2016. godine u BiH je sa roditeljima živjelo oko 67 odsto mladih. Slična situacija je i u Srbiji, jer tamo kod roditelja živi 66% osoba starosti 18 do 34 godine.

U komšiluku je gora situacija samo kod Makedonaca (72,6%) a neslavni rekord drže mladi Hrvati, koji su "kod svojih" u čak 73,2% slučajeva.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE