• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mišić: Bez milosti kažnjavati neodgovorne poslodavce

Autor SRNA

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić poručila je da u okolnostima pandemije virusa korona poslodavac mora ispoštovati sve mjere koje štite radnika, a da oni koji to ne poštuju moraju biti sankcionisani.

 Ranka Mišić radnici sindikat poslodavci sankcije  Izvor: Srna

"Oni koji ne poštuju mjere moraju biti kažnjeni, a o onima koji poštuju moramo govoriti kao o pozitivnim uzorima na koje se treba ugledati", izjavila je Mišićeva novinarima u Tesliću tokom pauze na konferenciji "Zdravlje iznad svega", koju organizuje ovaj sindikat i na kojoj je prisustvovao i premijer Srpske Radovan Višković.

Ona je rekla da u sankcionisanju neodgovornih ne treba imati milosti, s obzirom na to da radno sposobno stanovništvo čini dvije trećine zaraženih lica.

Možda će vas zanimati

 Mišićeva je navela da je danas premijera Viškovića upoznala da će Savez sindikata po okončanju dvodnevne konferencije usvojiti tri važna zaključka koja se odnose na poboljšanje uslova rada i zdravlja radnika, te iznos najniže plate.


Ona je pojasnila da je riječ o dokumentu Strategija zaštite zdravlja na radu, koji će preciznije urediti mnoga otvorena pitanja iz ove oblasti i omogućiti inspektorima da vrše adekvatnu kontrolu i sankcionišu sve koji ne poštuju propisane mjere, o potrebi da se izvrše izmjene Zakona o zaštiti zdravlja na radu, te potrebi da se poveća najniža plata, s obzirom na to da je iznos od 520 KM premali.

"Moramo se dodatno potruditi, i poslodavci i Vlada i sindikat, da počnemo pregovore o utvrđivanju novog iznosa najniže plate", izjavila je Mišićeva i najavila da će oni početi krajem trećeg kvartala.

Mišićeva je socijalni dijalog u posljednjih godinu i po dana ocijenila dobrim i ukazala da je Vlada Srpske prihvatila i realizovala značajne mjere koje je predložio ovaj sindikat.

"To ne znači da smo se u svemu saglasili, ali smo imali stalnu komunikaciju. Uspjeli smo ući u 2020. sa povećanim platama i u javnom sektoru i brojnom dijelu realnog sektora, i sa najnižom platom", izjavila je Mišićeva.

Ona je napomenula da su okolnosti sa virusom korona dodatno usložile stvari koje su na ivici izdrživosti, te da se moraju stvoriti uslovi da se stanje stabilizuje i vrati u normalne tokove, da se sačuvaju radnici i njihov dostignuti nivo prava, uz povećanje plata.

Mišićeva je rekla da je ovaj sindikat povodom obilježavanja 28 godina postojanja i rada danas organizovao konferenciju "Zdravlje iznad svega" i posvetio je zdravlju radnika, koji zbog virusa korona već pola godine rade u otežanim uslovima.

Ona je upozorila da veliki broj zaposlenih nije sindikalno organizovan.

"Oni su uvijek nekako glasni kada su njihova prava ugrožena, ali da bi mogli da realizuju svoja prava, da se bore za svoja prava, moraju biti članovi sindikata", poručila je Mišićeva.

Savez sindikata Republike Srpske broji 102.011 članova raspoređenih u 15 granskih sindikata, od kojih deset predstavlja realni, a pet javni sektor.

Savez sindikata Republike Srspke organizuje dvodnevnu konferenciju "Zdravlje iznad svega", ,koja se povodom obilježavanja 28 godina postojanja i rada ovog sidnikata održava u hotelu "Kardijal" u Tesliću.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

E i ti si uhljeb,strava

MONDO REPORTAŽE