BiH 41 milion evra za oporavak od poplava

Autor:

Evropska komisija usvojila je poseban paket mjera za oporavak od poplava i upravljanje rizikom od poplava u BiH za 2014. godinu, u vrijednosti 41 milion evra iz sredstava IPA dva, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

0
A- A A+

BiH 41 milion evra za oporavak od poplava Foto: Samir Cacan, MONDO
Osim prevencije poplava i upravljanja riječnim tokovima, posebne mjere za BiH 2014. uključuju dalju pomoć EU za saniranje stambenih objekata, malim i srednjim preduzećima, lokalnom ekonomskom razvoju na područjima pogođenim poplavama, podršku jačanju kapaciteta civilne zaštite u odgovoru na katastrofe i podršku u vidu bespovratnih sredstava lokalnim nevladinim organizacijama.

Ova pomoć predstavlja drugi dio paketa čija je vrijednost 85 miliona evra, za koje se EU obavezala na donatorskoj konferenciji u julu.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je da će nova sredstva doprinijeti u jačanju spremnosti zemlje i zaštite od sličnih događaja u budućnosti, te omogućiti nastavak trenutnih i svih budućih nastojanja EU u pružanju pomoći stanovništvu BiH u saniranju posljedica poplava.

On je podsjetio da je prioritet EU bila pravovremena i koordinisana pomoć lokalnim zajednicama u normalizaciji životnih uslova nakon katastrofalnih majskih poplava.

"Provođenje komponenti posebnih mjera 2014. koje se odnose na prevenciju poplava i upravljanja rijekama može početi samo nakon što svi nivoi vlasti u BiH usvoje akcioni plan, koji daje strateški okvir za koordinisan rad na ovom polju. Pozdravljamo činjenicu da je pokrenuta procedura za njegovo usvajanje", napomenuo je Davidi.

Ostale vijesti