• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sevilja vlada Ligom Evrope!

Autor mondo.rs

Petoplasirani tim španskog prvenstva igraće naredne sezone u grupnoj fazi Lige šampiona!

Četiri od četiri!

U svom četvrtom finalu Lige Evrope (nekada Kupa UEFA), Sevilja je došla do četvrtog pehara. Taj uspeh od ove sezone dobija na dodatnom značaju, pošto donosi i direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

U Varšavi, Dnjepar - Sevilja 2:3 (2:2).

Španci su uspeli da odbrane trofej osvojen prošle sezone (kada su u finalu bili bolji od Benfike), a koji su prethodno osvajali 2006. protiv Midlsbroa i 2007. protiv Espanjola.

Ovom pobedom, Sevilja je omogućila Španiji da naredne sezone u elitnom evropskom takmičenju ima čak pet predstavnika! Direktno će u grupnu fazu šampion Primere Barselona, drugoplasirani Real Madrid, trećeplasirani Atletiko Madrid i petoplasirana Sevilja, kao pobednik Lige Evrope, dok će Valensija igrati u kvalifikacijama.

Tokom 90 "i kusur" minuta gledali smo sjajan meč, ali je u njegovom finišu došlo do dramatične situacije, kada se iznenada na zemlju srušio fudbaler Dnjepra Mateus. Nadamo se da će biti sve uredu sa Brazilcem i da će se brzo ponovo naći na terenu.

Klub iz Andaluzije u sredu uveče potpuno je zasluženo došao do pobede kojom je postao rekorder po broju osvojenih pehara "drugog" evropskog takmičenja. Sevilja je četvrtim trijumfom u Ligi Evrope/Kupu UEFA ostavila iza sebe Inter, Liverpul i Juventus, čiji su igrači po tri puta osvajali ovo takmičenje.

Najveće zasluge za odbranu trofeja idu na račun Karlosa Bake. Kolumbijac je bio dvostruki strelac (pogađao je u 31. i 73. minutu), a u 28. je asistirao Krihovijaku. Neverovatno, ipak, da Baka nije zvanično proglašen za igrača utakmice, već je UEFA odlučila da to bude njegov saigrač, Argentinac Ever Banega!?

Sjajan meč viđen je u Varšavi, posebno u prvom poluvremenu, tokom kojeg su postignuta čak četiri gola. Defanzivno nastrojen Dnjepar uspeo je da povede već u 7. minutu preko Hrvata Nikole Kalinića, a potom i da izjednači golom kapitena Ruslana Rotana iz "slobodnjaka" u 44.

Taktika koja se zansivala na tome da ne prime gol, ipak, u drugom poluvremenu se nije isplatila, ali svakako da igrači ukrajinskog kluba nemaju  razloga da tuguju. Samim plasmanom u finale ostvarili su istorijski uspeh kluba, a svi znamo šta se događa u Ukrajini, kao i da su do završnice stigli počevši takmičenje još u 3. rundi kvalifikacija.

Evo kako ste glasali tokom meča:



DNJEPAR: Bojko – Fedetski, Daglas, Čeberjačko, Leo Matos – Kankava (85. Šahov), Fedorčuk (68. Bezus) – Mateus, Rotan, Konopljanka – Kalinić (78. Seležnjov).

SEVILJA: Riko – Vidal, Karišo, Kolodiejčak, Tremulinas – Mbija, Krihovijak – Rejes (58. Koke), Banega (87. Ibora), Vitolo – Baka (82. Gameiro).

Ovo je bio prvi međusobni duel ova dva tima.

TOK UTAKMICE I GOLOVI:

- Kraj!

- Iako sa igračem manje, fudbaleri Dnjepra uporni su da izbore produžetke, međutim, Sevilja se odlično brani.

- Dnjepar će utakmicu morati da završi sa desetoricom igrača.

- Dramatična situacija na terenu u 87. minutu! Fudbaler Dnjepra Mateus srušio se na sredini igrališta dok se pravila izmena u timu Sevilje. Stajao je sa saigračem, a potom se iznenada srušio na travu. Odmah su pritrčali igrači, a potom i lekari, koji su ga na nosilima izneli sa terena. Nadamo se da će sve biti uredu!

- Na usporenom snimku tokom prenosa prikazan je jedan sudar glavama Mateusa i Banege u vazdužnom duelu, što bi moglo da bude posledica pada u nesvest Dnjeprovog igrača nedugo potom.

- Izlazi igrač utakmice, u slučaju da ostane ovaj rezultat. Umesto Karlosa Bake od 82. minuta na terenu je Kevin Gameiro.

- Golmanj Dnjepra Bojko uspeo je da sačuva svoj tim u igri, pošto je u 80. minutu sjajno zaustavio šut Karlosa Bake glavom.

- Promena u napadu Dnjepra, od 78. minuta umesto Kalinića igraće Seležnjov. Videćemo da li će to doneti i promenu rezultata...

- GOOOL! Sevilja vodi 3:2 zahvaljujući Karlosu Baki! Kolumbijac je ubedljivo najbolji akter dosadašnjeg toka utakmice!  Svoj drugi pogodak u meču, uz asistenciju, postigao je posle lošeg ispucavanja zadnje linije Dnjepra i odlične asistencije Vitola, koji mu je stvorio šansu "jedan na jedan" sa golmanom Bojkom.



- Diskutabilna situacija u 69. minutu! Sevilja je tražila penal posle duela Vitola i Mateusa, međutim, sudija Martin Etkinson je pokazao da se igra nastavi, mada se na usporenom snimku čini da je mogao i da pokaže na belu tačku.

- Pva izmena i u Dnjerpu. Od 68. minuta umesto Fedorčuka igraće Bezus.

- Mnogo manje šansi i uzbuđenja u drugom poluvremenu, ali je to donekle i logično. Kao što smo prethodno pomenuli, Dnjepar je pojačao odbranu i primaran cilj ukrajinskog tima je da ne primi gol, dok igrače Sevilje polako stižu umor, ali i nervoza. U toku je 68. minut.

- Dnjepar je značajno poboljšao odbranu u drugom poluvremenu, ali ako igrači Sevilje nastave da napadaju ovim intenzitetom, videćemo da li će "plavi" uspeti da izdrže do kraja i izbore produžetke ili, možda, povedu iz neke kontre... U toku je 61. minut.

- Prva izmena u meču. Umesto kapitena Sevilje Rejesa na terenu će od 58. minuta biti Koke, koji je preuzeo traku.

- Ista slika po povratku sa odmora. Igra se na polovini Dnjepra, Sevilja napada, a Ukrajinci vrebaju šansu iz kontranapada. U 7. minutu im se to isplatilo...

- Drugo poluvreme je počelo bez izmena u sastavima.

- Poluvreme. Sjajan meč gledamo u finalu Lige Evrope! Po običaju mnogo golova kada su u pitanju utakmice ovog takmičenja...

- GOOOL! Dnjepar izjednačuje u 44. minutu sjajnim golom kapitena Ruslana Rotana iz slobodnog udarca!



- Tek posle drugog gola Sevilje igrači Dnjepra počeli su da igraju nešto ofanzivnije. Videćemo da li će uspeti da se rezultatski vrate u meč. Još oko pet minuta do odlaska na odmor.

- Odličan šut Konopljanke pod prečku u 38. minutu, ali je Riko uspeo "paradom" da skrene loptu u korner.

- GOOOL! Sevilja vodi 2:1 pogotkom Karlosa Bake u 31. minutu! Sjajnu loptu po zemlji, kroz sredinu Dnjeprove odbrane, poslao je kapiten Hose Antonio Rejes, Kolumbijac je izbegao ofsajd zamku, potom obišao golmana Bojka i rutinski plasirao loptu u mrežu.



- GOOOL! Sevilja izjednačuje u 28. minutu! Strelac je Gžegož Krihovijak. Ponovo se našao u šansi posle akcije iz kornera, ali je ovaj put bio uspešniji nego par minuta ranije. Sada je šutirao nogom, iz teže situacije!



- Umalo da Sevilja izjednači u 24. minutu, ali je Bojko maestralno intervenisao na šut glavom Krihovijaka posle centaršuta iz kornera.

- Kapiten Sevilje Rejes je odlično šutirao u 20. minutu iskosa sa desne strane u donji, bliži ugao, ali je pogodio samo spoljni deo mreže.

- Nastavila je Sevilja kao da se ništa nije dogodilo. Napadaju igrači u crvenim dresovima, ali je Vitolo izblokiran u 13. minutu u odličnoj šansi za gol.

- GOOOL! Dnjepar vodi 1:0 pogotkom Nikole Kalinića u 7. minutu! Hrvatski napadač samo se "poklonio" posle odličnog centaršuta Mateusa sa desne strane. Iznenada se ukazala šansa Ukrajincima, koji su do gola bili u podređenom položaju.



- Prva šansa posle samo 60 sekundi, a imao ju je napadač Sevilje Baka. Dobro je primio loptu grudima, ali onda sa ivice kaznenog prostora očajno šutirao...

- Ambasador finala i čovek koji je izneo pehar na teren je proslavljeni poljski golman Jirži Dudek.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC