• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" kroz maglu gledaju Francusku

Autor mondo.ba

Reprezentacija BiH remizirala 1:1 sa Irskom u prvom meču baraža za EURO 2016. Drugo poluvrijeme igralo se u gustoj magli i teškim uslovima.

Selekcija Mehmeda Baždarevića nije iskoristila prednost domaćeg terena u prvoj utakmici baraža.

Poslije 90 minuta igre na Bilnom polju u Zenici: BIH - IRSKA 1:1 (0:0)

Brejdi je doveo Irce u vođstvo u 82. minutu, ali je Džeko izjednačio samo tri minute kasnije i spasio što se spasiti može.

Težak posao imaće "zmajevi" u revanšu za sedam dana u Dablinu, ali nimalo lak nisu imali ni večeras u Zenici, posebno u drugom poluvremenu kada se gusta magla spustila na teren Bilinog polja i stvorila gotovo nemoguće uslove.

Ipak sasvim regularni uslovi vladali su u prvih 45 minuta u kojima je BiH imala inicijativu, ali nije iskoristila svoje šanse.

Baždarević se odlučio za formaciju sa dva napadača, Džekom i ibiševićem, Lulić i Višća očekivano su djelovali po boku, ali malo iznenađenje bio je Cocalić na mjestu zadnjeg veznog.

Bio je to prvi put da se Cocalić nađe u startnih jedanaest u reprezentaciji i prvi put još od vremena kada je igrao za Želju da igra u veznom redu, ali očigledno je da je Baždarević želio da osigura svoju odbranu, baš kao što je u finišu grupne faze kvalifikacija radio sa Vranješom.

Ipak, to je značilo da je kreacija spala na Pjanića koji je bio jedini pravi vezni igrač, jedini koji može da kreira u sredini.

Upravo tu sredinu Irci su zatvorili, ali mjesta za prodore bilo je na bokovima, posebno po desnoj strani, gdje su Mujdža i Višča radili dobar posao i stvarali prilike.

Prvu od njih, u 11. minutu, kreirao je Mujdža dobrim prodorom i povratnom za Pjanića koji je šutirao preko gola.

Sljedeću dobru priliku propustio je Ibišević u 24. minutu kada je pogodio spoljni dio mreže poslije ubacivanja Višće, koji je par minuta kasnije sam imao priliku da postigne gol ali je i on bio neprecizan.

Golman Irske, Deren Rendolf, koji je inače nastupao i za košarkašku selekciju Irske, bio je siguran prilikom centaršuteva "zmajeva" koji nisu nalazili svoj cilj.

U 39. minutu dobro je reagovao i Begovića i u posljednji čas uhvatio loptu ispred Kioa, poslije slobodnog udarca.

Drugo poluvrijeme donijelo je prisilnu izmjenu, Vranješ je ušao umjesto Mujdže koji je u finišu prvog dijela bespotrebno napravio neoprezan start na protivnika i tom prilikom se povrijedio.

Prvih desetak minuta moglo se igrati, ali potom se spustila gusta magla koja je otežavala igru fudbalerima, ali smetala i selektoru Baždareviću, koji je kasnije priznao da nije najbolje vidio šta se dešava na terenu, baš kao ni gledaoci na tribinama i oni ispred TV ekrana.

Najbolje prilike u drugom poluvremenu imali su Hendrik koji je šutirao glavom iznad prečke, a u 61. minutu odličnu priliku imao je Lulić. poslije pokušaja Ibiševića lopta se srećno odbila do Lulića koji se našao na šest metara u stopostotnoj prilici, ali je njegov pokušaj odlično odbranio Rendolf.

Pokušao je Baždarević ubacivanjem Đurića, ali ulazak visokog napadača Ćezene nije donio "instant preokret" kao na prethodnim utakmicama. Možda je selektor BiH malo i zakasnio jer je ostalo tek dvadesetak minuta do kraja a "zmajevima" je bio potreban gol pred revanš u Dablinu.

I ona umjesto da ga daju, fudbaleri BiH primili su gol. Brejdi je stigao do jedne "ničije lopte", zatim vagnuo Šunjića i šutirao pored nemoćnog Begovića za šok na Bilinom polju.

Malobrojni irski navijači su međutim kratko proslavljali gol pošto je Džeko uzvratio na drugoj strani poslije odlične akcije Lilića i Vranješa.

Do kraja meča tek je Đurić uspio da šutira glavom pored gola, ali BiH nije uspjela da ostvari prednost pred revanš, a veliki teret biće i primljen pogodak u Zenici.

Očekivalo se da "zmajevi" u Irskoj brane najmanje jedan ili dva gola prednosti, ali će selekcija Mehmeda Baždarevića morati da juri rezultat zbog čega neće smjeti da odustane od formacije sa dva napadača. Dobra vijest je da se u tim vraća Bešić koji je odradio suspenziju i koji igra na poziciji zadnjeg veznog, ali nije limitiran isključivo na odbranu.

Ukoliko BiH želi na EURO 2016 u Francusku moraće mnogo više da pokaže u Dablinu i da još jednom pokaže da je najbolja pod pritiskom. Navijači BiH poslije onih vezanih pobjeda "pod moranjem" u finišu grupne faze sigurno nisu izgubili vjeru u svoje ljubimce.

Iako kroz maglu Francuska se još uvijek vidi.

TOK MEČA

KRAJ UTAKMICE

87' - Šut Đurića, međutim, lopta odlazi pored gola

85' - GOOOOL za BIH! Lulić je poslao dobru loptu za Vranješa po boku, on je odmah centrirao a Džeko iz prve poslao loptu u mrežu - 1:1!

...
Izvor: YouTube

82' GOL ZA IRSKU! Irska vodi golom Brejdija, koji je bio brži od Šunjića, stigao prije do lopte, oslobodio se i šutirao pored Begovića - 0:1!

79' - Ne baš najbolji pokušaj "zmajeva" poslije slobodnog udarca, golman Irske bez problema hvata loptu

72' - Umjesto Višće koji je odigrao jako dobro ulazi Đurić. Baždarević pojačava napad visokim fudbalerom Ćezene. BiH trenutno sa tri špica Džeko - Ibišević - Đurić

71' - Rendolf ponovo siguran, ovog puta šutirao je Višća

61' - Dobra prilika za "zmajeve", Luliću se lopta srećno odbila ali u stopostotnoj prilici njegov šut odbranio je Rendolf.

- Vidljivost na terenu je prilično smanjena zbog guste magle koja se spustila. Sudija Brih ipak ne prekida utakmicu

53' - Hendrik šutira glavom, lopta odlazi iznad gola, ne daleko od prečke. Bila je to dobra prilika za Irce.

52' - Pjanić do Višće, ali lopta ipak ne doazi zatim do Ibiševića. Šteta.

51' - Vranješ ušao u igru umjesto Mujdže

46' - Selektor BiH Mehmed Baždarević poslao je na zagrijavanje Medunjanina i Đurića

Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena

43' - Mujdža je ostao na travi poslije jednog nepotrebnog uklizavanja i sudara sa protivničkim igračem, ali oporavio se brzo i nastaviće igru.

39' - Opasno ubacivanje, Begović hvata loptu ispred Kioa

38' - Pokušali su Irci neku uigranu kombinaciju iz kornera, međutim, nije urodila plodom.

33' - Zukanović šutira glavom poslije centaršuta Višće, ravno u golmana. BiH napada uglavnom po desnoj strani.

30' - Novi centaršut sa desne strane, ali Randolf je siguran

28' - Pokušao je Ibišević doći do lopte poslije centaršuta, Irci su izbili do Višče koji šutira neprecizno

24' - Prilika za Ibiševića, šutira iz voleja poslije ubacivanja Višće, ali pored gola. Dobra prilika.

17' - Korner za Irsku, interveniše Zukanović, nastavlja se napad Irske, ali gube loptu. Kontranapad "zmajeva" je obećavao, ali su onda usporili, a lopta nakon duela Višće i Brejdija odlazi u gol-aut.

13' - Prvi korner na utakmici. Pjanić je ubacio, Zukanović nije dobro zahvatio loptu

11' - Prva prilika na utakmici, Mujdža je odlično probio po desnoj strani, vratio povratnu do Pjanića koji šutira preko gola

10' - Sa tribina se čuje "Hoćemo pobjedu"

- Bez opasnosti i prilika u uvodnim minutama utakmice

MEČ JE POČEO!

- Reprezentacija BiH igra u novim dresovima

BiH-Ireland

A photo posted by @sasaibrulj on

20.40 - U toku je intoniranje himni

20.38 - Igrači i sudije izlaze na teren

20.15 - Na tribinama je i nekoliko stotina irskih navijača koji će bodriti svoju selekciju

20.05 - Pred meč sa Irskom predstavljena je i zvanična maskota reprezentacije BiH  - Zmaj

20.00 - Stadion Bilino polje je ispunjen, odlična atmosfera na tribinama

19.45 - Evo i sastava:

BiH: Begović, Spahić, Šunjić, Mujdža, Zukanović, Cocalić, Lulić, Pjanić, Višća, Ibišević, Džeko.

- Mehmed Baždarević za ovu utakmicu priredio je malo iznenađenje, na poziciji zadnjeg veznog je Edin Cocalić

Irska: Rendolf, Kolmen, Kio, Klark, Vord, Vilan, Mekarti, Brejdi, Hulahan, Hendrik, Marfi

19.30 - Korteo navijača BiH ulicama Zenice. Pjevaju se pjesme uz veliku bakljadu

Selekcija BiH pokušaće da poslije nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu izbori plasman na još jedno veliko takmičenje.

“Zmajevi” su poslije lošeg starta u kvalifikacijama, sjajnim igrama u posljednjih nekoliko utakmica uspjeli da se domognu treće pozicije u Grupi B, iza Belgije i Velsa i izbore baraž.

Irska je zavšila kao trećeplasirana selekcija u Grupi D iza Njemačke i Poljske.

Selekcija BiH dva puta je igrala baraž, za SP 2010 u Južnoj Africi i za EURO 2012 u Poljskoj i Ukrajini, a oba puta zaustavila ju je selekcija Portugala.

Ovaj put “zmajevi” su imali više sreće prilikom žrijeba i izvučena je selekcija Irske, koja će u Zenici biti bez Džonatana Voltersa i Džona O’Šee koji odrađuju suspenziju zbog kartone, te povrijeđenog Stefena Kvina.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

bih

gledaj ti svoju srbiju koja se nee plasirati na EP za 100 godina

ok

Irci odigrali ništa bolje od Malte ili Luksemburga a izvukli 1:1 protiv bošnjaka levata. Irci mogu mnogo bolje i sigurno će razbiti bosnu u Dablinu.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC