Štetne igračke “prijete” sa polica

Da se na domaćem tržištu sve češće nalaze otrovne igračke pokazuje činjenica da je prošle godine od šest ispitivanih uzoraka svih šest bilo sa nedozvoljenim sadržajem ftalata, koji je opasan po zdravlje.

To pokazuje i posljednji slučaj kada je utvrđeno da lutka “Maša” takođe sadrži opasne materije, te je zabranjen promet ovom igračkom u Republici Srpskoj. Pored ove lutke zabranjen je promet i drugih vrsta igračaka, a između ostalih različite lutke, zvečke, dječije igračke „Gormiti“, glodalice za bebe, flašice sa dudom, dječje igračke pištolji i drugo.

Analize nadležnih inspekcija pokazale su da je u 2015. godini na našem tržištu bilo hemijski neispravnih igračaka za djecu, u kojima je nađeno prisustvo ftalata iznad dozvoljene propisane koncentracije.

“Kada se utvrdi da je pošiljka igračaka neispravna, inspektor uvozniku zabranjuje promet i nalaže povrat dobavljaču ili uništavanje, o čemu je dužan dostaviti dokaz nadležnom inspektoru, te praktično u ovim slučajevima sporne igračke nisu ni puštene u promet u maloprodaju”, rekla je za MONDO Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove

Deklaracija otkriva je li igračka otrovna

PVC (polyvinyl chloride) - U sebi nerijetko sadrži zloglasne, karcinogene otrove. Vinyl chloride, dioxin, phthalates samo su neki od izazivača astme, alegija i problema s reproduktivnim organima. Želite li se zaštititi od ovih prijetnji, koje se naglašavamo, ne moraju ostvariti, provjerite imaju li igračke oznaku PVC free ili oznake #1, #2 ili #4. Nalazi li se na igrački simbol #3 ili samo PVC, vratite je na policu.

BPA (bisphenol A)- Ne preporučuje se igrati ni s ovim otrovom. Zaslužan je za poremećaje pažnje, pojavu karcinoma… Ako se na omiljenoj stvarčici vašeg djeteta nalazi oznaka #7 znači da se u njoj skriva BPA.

Makivićeva kaže da se igračke svrstavaju u predmete opšte upotrebe i da se njihova kontrola vrši svakodnevno prilikom uvoza u Republiku Srpsku, i u unutrašnjem prometu u skladu sa godišnjim planovima monitoringa.

“Prilikom uvoza vrši se administrativna kontrola, pregled pošiljke, te uzorkovanje za laboratorijske analize na osnovu procjene rizika. Republička zdravstvena inspekcija je u 2015. godini laboratorijskim analizama u kontrolama prilikom uvoza, kod 20 pošiljki igračaka utvrdila nepravilnosti koje su se odnosile na nedozvoljeni sadržaj ftalata, lako izvlačenje niti i kose, te lako skidanje boje. Po tom osnovu inspektori su zabranili promet oko 10.280 komada igračaka”, kaže ona.

Najčešće su igračke za koje se utvrdi da su neispravne i štetne porijeklom iz Kine, ali se kontrolišu i igračke koje kod nas stižu iz drugih zemalja.

“Kontrolisane su igračke koje su porijeklom iz različitih zemalja, međutim sve neispravne pošiljke igračaka bile su porijeklom iz Kine”, rekla je Makivićeva.

Prošle godine je Republička uprava za inspekcijske poslove u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH u okviru godišnjeg monitoringa vršila uzorkovanje dječijih igračaka koje su prometu radi ispitivanja na sadržaj ftalata. Tada je utvrđeno da je od šest analiziranih igračaka svih šest bilo hemijski neispravno, a sa tržišta BiH je povučeno i uništeno ukupno 6030 komada dječijih lutki.

“Monitoringom je obuhvaćeno sedam različitih vrsta proizvoda od kojih je uzeto šest uzoraka za laboratorijsko ispitivanje. U svih šest slučajeva utvrđen je nedozvoljen sadržaj ftalata, na osnovu čega je izvršeno uništavanje preostalih količina spornih igračaka u ukupnoj količini od 21 komad”, kaže portparol inspekcijskih poslova i dodaje da je Republička zdravstvena inspekcija u 2015. godini vršila i uzorkovanje dječijih igračaka u maloprodaji, radi ispitivanja prisustva olova. Uzeto je 20 uzoraka igračaka od različitih materijala, a na osnovu laboratorijskih analiza izvršenih u Institutu za javno zdravstvo RS, a potvrđeno je da su svi ispitivani uzorci bili uredni.

Najveći rizik kod igračaka predstavljaju sitni dijelovi koji se lako odvajaju, dječje igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja magneta, sadržaj ftalata, oštri dijelovi koji mogu izazvati povrede djece i neprijatan miris igračaka, lako izvlačenje niti i kose, te lako skidanje boje.

Da kineske igračke stalno “prijete” sa polica, slažu se u Inspektoratu i kažu da se najčešće i analiziraju upravo igračke iz Kine jer predstavljaju najveći rizik, a opet roditelji ih najčešće kupuju jer su jeftine.

Inspektorat Republike Srpske i ove će godine sa Agencijom za nadzor tržišta BiH ispitivati razne vrste igračaka, među kojima će se naći i gumice za pravljenje narukvica koje su 2014. godine u Srbiji bile zabranjene zbog štetnih materija.

“Gumice za pravljenje narukvica smo uzorkovali i laboratorijski ispitivali u 2014. godini. Analizom tri uzorka utvrđeno je da su ispitivani uzorci bili ispravni, zbog čega su u 2015. godini ispitivane druge vrste igračaka. Planom monitoringa za 2016. godinu ponovo je predviđeno ispitivanje tog proizvoda", kaže Makivićeva.

Kakve igračke izabrati?

100% PVC-free - Ako je igračka posve sigurna za vašeg mališana na njoj bi trebala stajati ovakva oznaka. Nema oznake? Na poleđini potražite brojeve 1, 2 i 4 koji označavaju sigurnu igračku u kojoj nema nimalo BPA i ostalih otrova.

Drvene i igračke od bambusa- Najčešće u njima nema nimalo štetnih tvari. Zdrave su za vaše dijete, ali i planetu. Lako se održavaju i mogu se reciklirati.

Lutke od organskog pamuka- Osim što su zgodne i jako slatke, one su i zdrave. Treba li još više govoriti?

Preporuka roditeljima je da prilikom kupovine prije svega provjere informacije navedene na deklaraciji, naziv proizvođača i zemlju porijekla i da ne kupuju igračke ukoliko nema svih potrebnih podataka. Potencijalno opasne su i igračke koje imaju oštre ivice ili druge dijelove koji vire, na koje se dijete može povrijediti.

“Ukoliko kod plišanih i sličnih igračaka roditelji jednostavno povuku vlakna i ista otpadaju ne trebaju kupovati takve proizvode jer manja djeca mogu progutati ova vlakna, kao i kod igračaka sa sitnim dijelovima, ukoliko se oni mogu odvojiti od proizvoda. Takođe, roditelji bi trebali i da poštuju preporuke proizvođača o starosnoj dobi za koju je neka igračka namijenjena (npr. ukoliko na proizvodu piše „nije prikladan za djecu mlađu od 3 godine”).”, istakla je naša sagovornica.

Ako na policama trgovina pronađete ili kupite igračku za koju mislite da je štetna, to možete prijaviti OVDJE, a listu neispravnih igračaka potražite na ovom LINKU.

Pratite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu!

Ostale vijesti