• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija na strani Grka, ali "zmajevi" idu gore

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina je od sticanja samostalnosti odigrala sedam utakmica protiv Grčke i zabilježila samo jednu pobjedu. Dva meča su okončana neriješeno, dok su "heleni" upisali četiri trijumfa.

 Grčka - BiH, istorijat međusobnih mečeva Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Zmajevima" nije naklonjena tradicija kad su u pitanju susreti sa Grcima jer su uspjeli samo jednom da savladaju nekadašnje evropske prvake.

Bilo je to 22. marta 2013. godine u okviru kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, kad su izabranici tadašnjeg selektora BiH Safeta Sušića na "Bilinom polju" u Zenici slavili rezultatom 3:1.

Iako nije bio strijelac na toj utakmici, susret je tada obilježio "penzionisani" Zvjezdan Misimović, koji je asistirao kod sva tri pogotka "zmajeva".

...
Izvor: YouTube

Golove za "zmajeve" postigli su Edin Džeko (dva) i Vedad Ibišević, koji će predvoditi napad i u nedjeljnoj utakmici na "Jorgosu Karaiskakisu".

Iako je statistika na strani Grka, svi u taboru reprezentacije BiH su uvjereni u pozitivan ishod u Atini, a svoj optimizam, između ostalog, mogu i da temelje na činjenici da je selekcija BiH poslije četiri početna neuspjeha od 1996 do 2007. godine, na posljednja tri dvoboja uspjela da ostane neporažena.

Na putu za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, rezultat u Grčkoj je bio bez golova, baš kao i na prijateljskoj utakmici odigranoj 2011. godine.

Do tada, "heleni" su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj dva puta bili bolji (3:0, 0:1), kao i u kvalifikacijama za EURO 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj.

...
Izvor: YouTube

U Zenici su "zmajevi" fasovali "poker" golova (0:4), dok je u Atini donekle spasena čast - 3:2, a pogotke za BiH tada su postigli Mirko Hrgović iz slobodnog udarca i Vedad Ibišević.

...
Izvor: YouTube

Pročitajte i kako su sa Grcima prolazili fudbaleri bivše Jugoslavije.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ispravak

BiH je od nastanka i nezavisnosti, a ne od sticanja samostalnosti. Samostalnost je nesto drugo i RS je samostalna

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC