• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jugoslavija bila strah i trepet za Grke (VIDEO)

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Velika Jugoslavija nije imala gotovo nikakvih problema sa fudbalerima Grčke, koji su uglavnom bili stalne mušterije nacionalnog tima.

 Jugoslavija bila strah i trepet za Grke (VIDEO) Izvor: MN PRESS

Pred nedjeljnu utakmicu Bosne i Hercegovine sa Grčkom u Atini u okviru kvalifikacija za Mundijal 2018. godine u Rusiji, odlučili smo da se prisjetimo kako je bivša država prolazila sa "helenima" u međusobnim utakmicama s obzirom da "zmajevi" imaju negativan omjer s Grcima.

Još od perioda prije Drugog svjetskog rata, Jugosloveni su na fudbalskim terenima tukli Grčku lako, sigurno i ubjedljivo, a jedna od najvećih pobjeda tadašnje Kraljevine Jugoslavije dogodila se 1932. godine pod vođstvom selektora Boška Simonovića.

Na Balkanskom kupu u Beogradu, Jugoslavija je predvođena Aleksandrom Tirnanićem deklasirala "helene" rezultatom - 7:1 (3:1).

Nakon rata, pedesetih godina 20. vijeka, plavi su predvođeni tadašnjim golgeterom Todorom Veselinovićem protiv Grka upisali dva minimalna trijumfa, da bi u narednoj deceniji u kvalifikacijama za Olimpijske igre, Jugoslavija "petardom" u Atini počastila domaćina.

Golove su tada postizali Bora Kostić, Ante Žanetić, Silvester Takač, Milan Galić i Tomo Knez.

Grci su i u sedmoj deceniji prošlog vijeka nastavili da budu "stalne mušterije" Jugoslavije - tri meča i tri pobjede, a ljubiteljima fudbala posebno je ostala u sjećanju utakmica iz 1973. godine u Atini u kvalifikacijama za Mundijal u Njemačkoj.

Izvor: MN PRESS

Plavi su tada jurili pobjedu od dva razlike i vođstvom od 2:0 stigli nadomak cilja, ali zbog crvenog kartona ostali sa desetoricom fudbalera i Grčka je stigla do izjednačenja. Međutim, čuvenim golom Stanislava Karasija u posljednjim sekundama, Jugoslavija je stigla do željene pobjede od 2:4 i plasmana na Svjetsko prvenstvo.

...
Izvor: YouTube

A osamdesete su bile godine, kad su plavi ponovo "razbijali" Grke - na četiri meča 5:1, 1:4, 1:2, 3:0,
a mi se prisjećamo partije sa splitskog "Poljuda" iz 1981. godine pred oko 50.000 navijača sa jugoslovenskim trobojkama.

Najzaslužniji za novu "petardu" bili su fudbaleri iz Bosne i Hercegovine Vahid Halilhodžić i Edhem Šljivo, a u tadašnjem timu plavih koje je predvodio selektor Miljan Miljanić našli su se još Predrag Pašić i Blaž Slišković.

...
Izvor: YouTube


P.S. Jugoslavija je od svog nastanka 1918. godine pa do raspada početkom devedestih godina 20 . vijeka odigrala 20 utakmica protiv Grčke i upisala čak 16 pobjeda. Dva meča su završena neriješenim rezultatom uz dva trijumfa "helena" iz 1930. i 1934. godine.




Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC