• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plivači Olympa blistali u Kikindi

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Djevojčice i dječaci iz plivačkog kluba "Olymp" vratili su se sa pregrštom medalja sa mitinga u Kikindi gdje su bili najuspješnija ekipa.

 Plivači Olympa blistali u Kikindi Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Plivači „Olympa“ nastavili su da nižu uspjehe.

Članovi ovog kluba, koji su šampion RS u svim kategorijama, učestvovali su prošlog vikenda na Međunarodnom plivačkom mitingu "Kup Kikinde 2016", i u konkurenciji 403 takmičara iz 25 klubova bili najuspješnija ekipa.

Kući su se vratili sa osvojene 32 zlatne, 16 srebrnih i 18 bronzanih medalja na  Srbije, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore i BiH, uz oborene brojne lične rekorde.

Njihov trener Mladen Čeko zadovoljan je nastupom u Kikindi, iako, kako priznaje, medalje ne stigne da broji.

"Bilo je dobro takmičenje, ostvarili smo uspjeh, prvo mjesto u ekipnom plasmanu. Ovo je već drugu godinu zaredom da smo na tom mitingu najbolji ekipno. Sam miting je ove godine bio nešto jači, bilo je oko 400 plivača, bilo je dosta klubova iz Mađarske, nešto iz Rumunije, kao i klubova iz Srbije, Hrvatske, BiH. Meni je bitno da su rezultati djece bili malo bolji nego što je planirano u ovom periodu, ipak je ovo sredina nekog ciklusa, pa nije ni za očekivati neke zapaženije rezultate. Ali plivali su kvalitetno, iznad mojih očekivanja. Ja sam zadovoljan plivanjem, a medalje su za njih. Sve u svemu opšti utisak je jako dobar. Domaćini su nas dobro primili, imali su i nove startne blokove, pa su i uslovi za plivače bili bolji, oni su se osjećali komotnije, pa tada isplivaju bolja vremena", rekao je Čeko.

Plivače Olympa posjetili smo na treningu na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci i uvjerili se u njihovu predanost i ljubav prema plivanju.

Jedna od osvajačica medalja, Lidija Ćurlić, ovim sportom bavi se više od pet godina, a iz Kikinde je donijela tri zlatne i jednu srebrnu medalju.

"Zadovoljna sam svojim rezultatima, sve sam popravila na ovom mitingu. Osvojila sam tri zlata i srebro. Na 50 i 100 metara kraul i 200 mješovito sam osvojila zlato, a srebro iz 100 metara leđno", kaže Lidija.

Pitamo ju šta očekuje u narednih nekoliko godina, hoćemo li ju gledati kako osvja medalje na velikim svjetskim takmičenjima, a ona odgovara skromno:

"Ja se nadam da ću biti dobra. Prioritet mi je da napredujem kao plivač, a gdje će me to odvesti vidjećemo“.

Njen drugar iz kluba David Vučić osvojio je zlatne medalje na 50 delfin i 50 kraul, kao i srebro na 100 metara mješovito i bronzu na 100 metara kraul.

"Meni je bilo vrlo lijepo, družili smo se i zezali. Konkurencija je bila teška, a najveći su mi protivnici iz Srbije i Hrvatske“.

I on, kao i Lidija svjestan je da do uspjeha može samo velikim trudom.

"Idol mi je Majkl Felps, a volio bih jedan dan da nastupam na Olimpijskim igrama. Sve je do treninga, truda i zalaganja na treninzima“, kaže David.

I njega i Lidiju smo, kao i Aleksu Golića nakratko prekinuli upravo u treningu, ali nisu nam zamjerili. Vrlo brzo su se vratili u bazen i nastavili rad pod budnim oko trenera.

Aleksa je takođe donio nekoliko medalja i obradovao roditelje i prijatelje. Priča nam da je ranije trenirao karatee, ali odlučio se na kraju ipak za plivanje. I nije pogriješio.

"U Kikindi sam osvojio zlato na 50 metara prsno, dvije srebrne na 100 metara mješovito i kraul i bronza na 50 metara delfin“.

Na pitanje ko mu je plivački idol isti odgovor:

"Majkl Felps“.

Zezamo ih pitanjem „A Milorad Čavić? Jeste gledali čuvenu trku protiv Felpsa?“ a Lidija, David i Aleksa u glas odgovaraju uz osmijeh "Naravno da jesmo".  Te 2008. godine bili su klinci od četiri godine, ali nisu kasnije propustili da pogledaju čuveno finale iz Pekinga i jedan od najvećih plivačkih okršaja.

Osim u Kikindi, PK Olymp bio je uspješan i nedavno na mitingu u Kranju gdje su osvojili 13 medalja, a gdje je Sara Kremenović pobijedila u pet disciplina i osvojila pehar kao naujspješnija u generaciji 2004/05.

Za plivače "Olympa“ nema odmora, jer slijede nova takmičenja.

„U ovom periodu treba im više takmičenja, svake sedmice smo na putovanju, ove sedmice par plivača ide u Italiju. Ima dosta takmičenja, zadovoljan sam, a osvoje se i neke medalje koje njima mnogo znače. Tempu formiramo za prvenstva BiH i RS, a kada isplivaju normu za neka veća takmičenja, onda se prema tim takmičenjima tempira forma.  Aleksa Krminac je napravio veliki uspjeh i ispunio je B normu za učešće na Evropskom prvenstvu za juniore, a blizu je i A norme“, kaže trener Mladen Čeko.

Zadovoljan je uslovima za rad i navodi da Banjaluka ima dobru perspektivu kada je plivanje u pitanju.

"Izgradnjom ovog bazena dobili smo sasvim dobre uslove, ima dobre djece koja mogu da budu vrhunska. Za vrhunski sport potrebna su ulaganja, doduše manja u plivanju nego u drugim sportovima. Kod nas uglavnom kada se dođe do seniorskog rezultata idu van na školovanje, ali to i jeste poenta plivanja kada se napravi dobar rezultat da ih prestižni univerziteti uzmu i daju im stipendije. To je ono što ih motiviše da rade i treniraju“, rekao je Čeko na kraju naše posjete treningu PK "Olymp".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC