• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preko milijardu KM od izvoza drveta!

Autori mondo.ba Autori Agencije

Drvni sektor BiH iz godine u godinu bilježi rast izvoza, koji je u prošloj godini iznosio više od 530 miliona evra (oko 1.035 miliona KM)!

To je izjavio danas u Sarajevu predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić i izrazio zadovoljstvo što raste izvoz finalnog proizvoda ove grane privrede.

Na otvaranju poslovnog foruma zemalja Centralnoevropske inicijative (CEI) pod nazivom "Pokretačke snage i perspektive razvoja drvnog sektora CEI zemalja", koji je organizovala Komora, Bojić je naveo da je riječ o jednoj od najznačajnijih grana privrede, te podsjetio da ona zapošljava više od 20.000 ljudi.

"Danas ćemo čuti o perspektivama, stanju, te slabostima drvnog sektora, ali i o tome kako ići naprijed, kako sačuvati i planetu i drvni sektor, a da iz njega iskoristimo što više", rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, na skupu će biti razgovarano i o tome kako zemlje CEI mogu pomoći jedne drugima da se prevaziđu krizne situacije u drvnom sektoru, ali će biti održan i Komorski investicioni forum zemalja zapadnog Balkana.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković rekao je da će se na ovom komorskom forumu govoriti o značaju drvog klastera, drvoprerade i šumarstva za zemlje zapadnog Balkana jer je riječ o značajnom potencijalu svih zemalja regiona.

"Komorski investicioni forum samo je jedna od zajedničkih aktivnosti komora na zapadnom Balkanu koja bi trebalo da prati i realizaciju, te inicira neke projekte u vezi sa Berlinskim procesom, ali i druge aktivnosti u vezi sa regionom, kao zajedničku destinaciju za investicije i potencijal koji možemo zajednički da prezentujemo na nekim drugim tržištima", istakao je Mijušković.

On je dodao da Crna Gora računa na resurs šuma, te da je drvoprerada na nižem nivou razvoja nego što je to slučaj u BiH.



Sekretar Udruženja za šumarstvo i drvnu industriju Privredne komore Srbije Ješa Erčić rekao je da će danas, kroz razmjenu informacija i znanja, ovaj sektor biti "postavljen na mjesto koje mu pripada".

"I u političkom establišmentu naših zemalja koje predstavljamo nedostaju neke pozicije na koje bi trebalo da ukažemo, a to je da šumarstvo i drvna industrija predstavljaju jedinstven lanac stvaranja dodatne vrijednosti i da su primjer jedne cirkularne ekonomije, kao glavne odrednice politike EU", naglasio je Erčić.

Predstavnik Hrvatskog drvnog klastera Marija Zeljko navela je da su ovi skupovi prilika da se pronađu neka nova rješenja za poboljšanje drve industrije, koja, kako je rekla, ima dobru perspektivu.

"U Hrvatskoj, drvna industrija učestvuje sa 10 odsto ukupnog izvoza, te 3,6 odsto BDP-a. Ove brojke su dobre, ali mogu biti bolje", istakla je Zeljko.

Direktor Ustanova za stručno obrazovanje odraslih "VMTA" iz Banjaluke Zoran Vuković kaže da je ova ustanova od 2005. godine do danas obrazovala veliki broj nezaposlenih lica, koja su kasnije pronašla posao.

Prema njegovim riječima, praktična iskustva Ustanove mogu se multiplicirati u sve opštine i dijelove BiH, što će predstaviti na današnjem skupu.

Zamjenik generalnog sekretara CEI Erik Černovic pozdravio je okupljene, upoznao ih sa istorijatom ove, kako je rekao, najstarije organizacije u Evropi, dodavši da je predsjedavanje BiH njom bilo jedno od najuspješnijih do sada.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE