Neizvesno oko Ane Brnabić do četvrtka, podrška SNS

Autor:

Na sastanku predsednika Srbije i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića sa poslanicima te stranke o izboru nove vlade i podršci Ani Brnabić za premijera, izražena snažna podrška odluci Vučića. Slede razgovori sa koalicionim partnerima...

Vučić se u sedištu SNS-a u Beogradu sastao s poslanicima te partije posle navoda u pojedinim medijima da su neki od njih nezadovoljni predlogom da Ana Brnabić bude mandatarka i izjave lidera koalicionog partnera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme da poslanici njegove stranke neće glasati za nju.

Posle sastanka koji je trajao oko dva sata novinarima se obratila potpredsednica stranke Marija Obradović koja je rekla da su poslanici dali snažnu i jednoglasnu podršku Vučićevom predlogu, iako su se u raspravi čula različita mišljenja.

"Nas oko stotinu se lično izjašnjavalo, bilo je različitih stavova o predlogu za mandatara, ali podržali smo Vučićev predlog", rekla je Obradović.

Novinarima se kratko obratio i Vučić, koji je rekao da danas "nije bilo lako". Na pitanje novinara da prokomentariše to što Socijalistička partija Srbije "traži" četiri plus jedno mesto u Vladi Srbije, Vučić je rekao: "Verujem da će sve biti u redu". Pogledajte fotografije:

Sada predstoji da se do četvrtka proveri da li ima 128 glasova podrške za Brnabić. Do kraja nedelje se kreće sa raspravom o formiranju Vlade Srbije, rekla je ona, ali je dodala da ipak treba obaviti i dodatne razgovore sa koalicionim partnerima.

"U Skupštini Srbije, do kraja ove nedelje, krećemo sa raspravom o formiranju Vlade Srbije. Predstoji nam da prebrojimo da li imamo 128 glasova za. To je veoma ozbiljan posao i veoma odgovorno pristupamo tome", rekla je Obradović.

Rekla je da se oko stotinu prisutnih izjašnjavalo lično, da su imali različite stavove.

Mnogi, rekla je, nisu bili oduševljeni predlogom za mandatara, ali su odlučili da joj poklone poverenje zbog Vučića.

Mnogi takođe nisu bili za veće učešće SPS u vladi, kako je to predložio predsednik Srbije i lider stranke.

Nije isključila mogućnost da se ne obezbedi podrška i ide na nove izbore, ali je istakla da je za to "mala verovatnoća".

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a Aleksandar Vučić je na ulasku u sedište stranke, na pitanje novinara da li očekuje podršku, kratko rekao: "Naravno."

Izvor: Tanjug

U stranci su bili i predsednica skupštine Maja Gojković, koja je takođe rekla da očekuje apsolutnu podršku izboru Ane Brnabić.

Na sastanak su došli i šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović i njegov zamenik Vladimir Orlić

Poslanik Marijan Rističević je, takođe, u kratkom obraćanju novinarima rekao da je već glasao za Anu Brnabić kao člana vlade, te da će glasati i sad. Pogledajte fotografije uoči sednice:

Samostalna poslanica Dubravka Filipovski koja je, takođe, pozvana da prisustvuje ovom sastanku rekla je da daje snažnu podršku predlogu Aleksndra Vučića da poveri mandat i da očekuje da jedinstvo bude iskazano i danas.

I drugi koalicioni partneri naprednjaka, Socijalistička partija Srbije, Socijaldemokratska stranka Srbije i Pokret socijalista, najavili su podršku Ani Brnabić.

"AKO GLASAJU PROTIV VLADE, IDU U OPOZICIJU"

Potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov ima jasnu poruku za sve poslanike među naprednjacima i za koalicione partnere koji se premišljaju oko glasanja za Anu Brnabić kao novog premijera - shodno tome kako budu glasali, zavisiće da li su deo vladajuće većine ili opozicija, piše današnji "Blic".

Upitan očekuje li da svi poslanici SNS glasaju za Anu Brnabić ili će im se zameriti ako glasaju "po savesti", Jovanov je rekao da je potpuno obrnuto, odnosno da po savesti glasa onaj ko glasa za izbor Ane Brnabić.

"Svako iz SNS ko misli da glasa protiv, od savesti nema ni "s". Jer šta bi glasanje protiv Vučićevog predloga zapravo značilo? Značilo bi da neki ljudi podržavaju izbor Aleksandra Vučića da baš oni dobiju poslanički mandat i tada, po njihovom sudu, Vučić, naravno, dobro procenjuje", rekao je Jovanov.

On je dodao da za takvo ponašanje nema razumevanja jer "ono pokazuje licemerje i nepoštovanje i predsednika države, ali i SNS čiji su, makar formalni, članovi".

"Zato smatram da svakome ko tako razmišlja treba omogućiti da na naredne izbore lepo izađe sam, pa neka pokaže koliko vredi", dodao je Jovanov.

Na konstataciju da je Dragan Marković Palma odmah rekao da neće glasati za Brnabićevu, Jovanov kaže da je to pre svega odluka Markovića i njegove stranke.

"Glasanje za izbor Vlade, uz glasanje za budžet, jeste kondicio sine kva non da bi neka stranka bila deo vladajuće koalicije. U tom smislu, mislim da će sam gospodin Marković i njegova stranka svojim glasanjem odrediti svoju poziciju, odnosno da li su deo vladajuće većine ili su u opoziciji", istakao je Jovanov.

Nebojša Stefanović, koji je i ministar unutrašnjih poslova, prethodno je kazao da su pred Vučićem i strankom problemi koji se tiču obezbeđivanja većine u Skupštini Srbije da bi Ana Branbić bila izabrana za premijerku.


"U veoma smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većinske podrške i celu nedelju ćemo iskoristiti za obezbeđivanje te većine. Sa sigurnošću mogu da kažem da će sedam poslanika Jedinstvene Srbije glasati protiv, više njih iz SNS-a nije sigurno kako će glasati, a predlog neće podržati ni Muamer Zukorlić", rekao je Stefanović.

Ostale vijesti