Mostar: Infarkt pilota kriv za pad aviona

Autor:

Uzrok pada aviona kod Mostara u kojem je poginulo pet osoba bio je infarkt pilota letjelice, saopštili su danas predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta.

0
A- A A+

Na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, sekretar Ministarstva Igor Pejić i glavni istražitelj Salko Begić, rečeno je da je istragom utvrđeno da je nakon 7,5 minuta od polijetanja pilot doživio infarkt.

"Avion je izvodio let iznad grada Mostara. Let po planiranoj ruti izveden je sa odstupanjima od planiranog pravca leta i planirane visine leta. Nakon 7,5 minuta od momenta polijetanja, zbog srčanog udara koji je pilot doživio tokom leta, a potom i gubitka sposobnosti upravljanja, avion je nekontrolisano udario u zemlju", pojasnio je Begić.

Istragom je zaključeno da je pilot imao važeću letačku dozvolu i upisano ovlaštenje za letenje i validno ljekarsko uvjerenje. On na posljednjem redovnom pregledu za dobijanje ovog uvjerenja nije prijavio zdravstvene tegobe od posljednjeg pregleda, čime je svjesno prikrio ozbiljne zdravstvene probleme.

"Utvrđeno je i da je pilot izjavio i svojeručno potpisao da nema nikakvih srčanih problema, te da u proteklom periodu nije imao nijednu posjetu kod ljekara, a istraga je pokazala da nije iznosio istinu", navodi se u izvještaju.

On je prije par godina imao infarkt koji nije prijavio nadležnoj komisiji, a obdukcijom je potvrđeno da je preminuo prije pada aviona.

Istraga je utvrdila da je pilot bio ključna osoba u pripremi i organizaciji manifestacije "Otvoreni dani" koja se tada održavala.

Na dan nesreće pilot je bio izložen psihifizičkim naporima (ukupno 12 letova).

Letenje je vršio sa velikom željom da manifestacija uspije s obzirom na njegovu ulogu u svemu ovome, navedeno je u izvještaju.

U avionskoj nesreći 13. maja u Mostaru, odnosno padu malog školskog aviona, poginuo je pilot Ivan Karačić (53), student Muhamed Sipović (20), brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, te devetogodišnji dječak Arman Hadžiomerović.

Avion se srušio u 15.50 časova u mostarskom naselju Jasenica.

Ostale vijesti