Barikade u Skupštini, Apple i ljubitelj "golfova"

Autor:

Pregled događaja koji su obilježili jutro i dan iza nas pročitajte u Mondo brifingu.

Barikade u Skupštini, Apple i ljubitelj "golfova" Foto: Mondo.ba
Opozicija skupština Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Burno je juče bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kako je proteklo i kako je završeno zasijedanje u kojem je bilo ''prijetnji'', teških riječi, ''barikada'' i verbalnih sukoba sa policijom mogli ste pratiti na Mondu.

Opozicionari su za danas najavili pres konferenciju, jutros ih je ministar unutrašnjih poslova RS optužio da su po matrici obojenih revolucija pokušali ''srušiti Narodnu skupštinu''.

Inicijativa za treći entitet

Poslanici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu najavili su novu rezoluciju kojom će, kako tvrde, biti predložena federalizacija BiH.

"Euroblic" piše da je Zagreb u diplomatskoj ofanzifi za ''treći entitet'' i da prikupllja podršku velikih sila. U međuvremenu, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u Sarajevu Deklaraciju kojom se od Hrvatske traži da obustavi gradnju Pelješkog mosta.

Rusi izmirili dug, sad traže da i BiH uradi isto

Nakon što je Rusija izmirila klirinški dug sada je na redu BiH da Ruskoj federaciji plati oko 100 miliona dolara raznog duga za gas piše ''Euroblic''.

U RS tvrde da se radi o komercijalnom dugu preduzeća BH gas i da RS s tim nema ništa, dok u FBiH tvrde drugačije.

Stiže Merkator i razdvaja se od Konzuma

Merkator i Konzum BiH definitivno će se u BiH razdvojiti od 1. oktobra ove godine, potvrdio je Ante Ramljak, vandredni povjerenik za Agrokor u ime Vlade RH, prenose Nezavisne.

Merkator je do sada preuzeo 25 prodajnih mjesta od Konzuma. Ramljak kaže da je u BiH do sada otpušteno ukupno 129 radnika zaposlenih u nekoj od kćerki firmi Agrokora, a 26 ih je preraspoređenu u druge firme.

Pokušao ukrasti pet golfova!

Muškarac čiji su inicijali A.K. uhapšen je nakon što je za noć ukrao ili pokušao ukrasti pet starih “golfova” u Bijeljini, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina, prenosi Srna.

Vlasnik jednog starog “golfa” prijavio je u 2.00 časa juče da je nepoznati muškarac kamenom razbio bočno staklo na njegovom automobilu koji je bio parkiran u Ulici Meše Selimovića. Vlasnik je spriječio krađu vozila, a policija je ustanovila da je izvršilac krivičnog djela A.K. koji je za manje od dva sata zaustavljen i uhapšen u drugom ukradenom “golfu dva” koji je otuđio sa parkinga u Bijeljini.

Operativnim radom na terenu policija je otkrila da je on iste noći pokušao da otuđi još dva automobila “golf dva” sa parkinga u gradu, što je i priznao policiji tokom kriminalističke obrade, navodi se u saopštenju.

Ovaj kradljivac starih golfova u toku noći 12. na 13. septembar oštetio je i vrata na garaži u Ulici Meše Selimovića, te još jedan “golf” po prijavi oštećenih lica.

Sajam knjiga: Večeras dodjela ''Zlatne sove''

Večeras će Banjaluci biti upriličena promocija knjige dobitnika književne nagrade "Zlatna sova" koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS. Početak promocije zakazan je u 19.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U okviru Međunarodnih susreta pisaca, koji su počeli sinoć u sklopu sajma knjige u banjalučkoj Gimnaziji večeras u 19 časova predstaviće se pisci iz Rusije, Bugarske, Njemačke, Litvanije, Engleske, Slovačke, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Partizan i Zvezda započinju Ligu Evrope

Dva najbolja srpska kluba večeras započinju takmičenje u grupnoj fazi Lige Evrope. Partizan u igra u Bernu protiv Jang Bojsa (19.00), Zvezda dočekuje BATE u Beogradu (21.05)

Apple park: Okrugla budućnost

Apple je prije dva dana predstavio novi iPhone, a istovremeno otvorena su vrata Apple parka, nove supermoderne zgrade u koju će se premjestiti sjedište ove kompanije.

Tagovi:

Ostale vijesti