Litvanci na udaru zbog "Alumine"

Autor:

M.K. i G.G. osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi, a V.V. i M.U. za nesavjesan rad u službi

0
A- A A+

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog tužilaštva Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv četvorice državljana Litvanije za zloupotrebe počinjene u privrednom društvu "Alumina" Zvornik.

Lica čiji su inicijali M.K. i G.G. osumnjičena su da su počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi, a lica V.V. i M.U. za nesavjesan rad u službi, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Krivično djelo je izvršeno tako što je M.K. kao odgovorno lica Fabrike glinice "Birač" Zvornik u periodu od 2010. do 2014. godine sa računa "Alumine" u više navrata bez pravnog osnova odobrilo isplatu od ukupno 26.057.652 KM za dva pravna lica.

U saopštenju se navodi da je G.G. je kao odgovorno lice u "Alumini" bez pravnog osnova odobrilo isplatu od 165.000 američkih dolara pravnom licu iz Kolorada /SAD/.

Lica V.V i M.U. kao odgovorna lica za radnje nadzora i kontrole zakonitosti poslovanja preduzeća u Fabrici glinice "Birač" propustila su dužno činjenje i omogućila nezakonito postupanje lica M.K. i G.G.

Na taj način prijavljena lica su za više pravnih lica pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od26.881.589 KM i 165.000 dolara, za koliko su oštetili "Aluminu".

Ostale vijesti