I danas kiša, putevi prohodni, snijeg očišćen

Autor:

U cijeloj BiH danas će biti oblačno i hladnije vrijeme sa kišom, a u brdsko-planiskim predjelima padaće snijeg.

0
A- A A+
Snijeg, kupres Foto: MONDO

Susnježice i snijega biće ponegdje i u nižim predjelima, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom jutra i prijepodneva preovladavaće oblačno sa kišom, u višim predjelima sa snijegom i daljim rastom snježnog pokrivača.

U planinskim predjelima očekuje se i do 35 centimetara snijega, a u brdskim od pet do 15 centimetara.

Susnježica i vlažan snijeg padaće ponegdje i u nižim predjelima, pogotovo na zapadu. Sredinom dana i popodne padavine će slabiti, a na sjeveru nakratko i prestati. Na jugu će i dalje padati umjerena kiša.

Najviša dnevna temperatura vazduha biće od dva do sedam stepeni Celzijusovih.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske regije su prohodni, snijeg je sa kolovoza očišćen blagovremeno i saobraćaj se odvija bez zastoja.

"Kolovoz je posut abrazivnim materijalom, saobraćaj se odvija nesmetano. Posebnu pažnju poklanjamo održavanju privremenog puta Kalovita brda, a na lokalitetu izgradnje tunela deponovali smo poseban posipni materijal za održavanje tog putnog pravca", naveo je tehnički direktor "Romanijaputeva" sa Sokoca Dragan Buloščić.

Prema njegovim riječima, pravac prema Jahorini, i preko Pala i Trebevića, prohodan je i bezbjedan za saobraćaj.

U nadležnosti "Romanijaputeva" je održavanje i čišćenje magistralnih i regionalnih puteva na području Sarajevsko-romanijske regije, i to od Lapišnice preko Podromanije do Han Pijeska, od Vardišta do Čajniča, a među prvim prioritetima nalaze se oba putna pravca prema Jahorini, preko Pala i Trebevića.

Ukupna dužina ovih dionica iznosi 600 kilometara.

Za teretna vozila je preko Romanije i dalje na snazi potpuna zabrana zbog otežanih uslova za odvijanje saobraćaja i snijega na kolovozu, saopšteno je jutros iz Auto-moto saveza Republike Srpske, iz kojeg podsjećaju vozače da je od sutra zakonski obavezna zimska oprema na putevima u BiH.

Na ostalim putevima u višim predjelima i preko planinskih prevoja saobraćaj se za sada odvija redovno, kao i na ostalim putnim pravcima u Srpskoj, a neophodna je opreznija vožnja zbog mokrih i klizavih kolovoza.

Vidljivost je zbog magle smanjena u kotlinama i uz riječne tokove, a odroni zemlje na kolovoz mogući su na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina.

Na dionici magistralnog puta LJubogošta-Pale, u tunelu "Kalovita brda", saobraćaj je potpuno obustavljen zbog sanacionih radova i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

snijeg, sarajevo Foto: Mondo/Samir Cacan

Saobraćaj je potpuno obustavljen i na dionici magistralnog puta Bijeljina - Glavičice (ulice 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini). Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

Na dionici magistralnog puta Brčko-Bijeljina, od Fabrike "Pirometal" do šljunkare-u blizini skretanja za mjesto Marići, naselje Gredice, od 8.00 do 16.00 časova biće izvođeni deminerski radovi, pa će saobraćaj biti obustavljan 30, a propuštan 10 minuta.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Brod-Odžak, u mjestu Klakari Gornji, aktuelne su obustave saobraćaja od 8.00 do 16.00 časova, i to 30 minuta obustave i 15 minuta propuštanja.

Zbog deminiranja terena na deminerskom radilištu Klakari Donji 12 i Klakari Donji 13, na magistralnom putu Brod-Odžak radnim danima od 8.00 do 18.00 časova, saobraćaj će biti obustavljan 30 minuta, a propuštan 10 minuta.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare završena je sanacija klizišta, ali s obzirom na oštećenja koja nisu obuhvaćena radovima ostaje na snazi zabrana za teretna vozila, koja su preusmjerena na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično, saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, i dionici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranih klizišta.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja na prelazak granice.

Ostale vijesti