Počinje vojni puč? Izazivaju Mugabea

Autor:

Oklopna vozila i vojska viđeni su na ulicama glavnog grada Zimbabvea – Hararea.

0
A- A A+

Napetosti su nastale jer je predsednik Zimbabvea Robert Mugabe otpustio svog zamenika Emersona Mnangavea.

Svetski mediji javljaju da je u Zimbabveu počeo vojni puč. Prema rečima očevidaca, oklopna vozila blokirala su kasarne predsedničke garde Zimbabvea na zapadu Hararea.

Mugabe (93) je otpustio Mnangavea i optužio ga da planira da preotme vlast, služeći se čak i vradžbinama, prenosi AP.

Mnangava, ratni veteran, koga mnogi smatraju naslednikom Mugabe napustio je zemlju zbog, kako je rekao, pretnji upućenih njemu i njegovoj porodici.

Smatra se kako je njegovo uklanjanje deo čistke kako bi se omogućilo Mugabeu da preda vlast svojoj supruzi Grejs (52).

U ponedeljak, komandant Konstantino Čivenga izjavio je da će intervenisati ako se ne prekine čistka ratnih veterana koji podržavaju Mnangagvu, koji je veteran i heroj rata za oslobođenje te zemlje sedamdesetih godina.

Prema rečima očevidaca, četiri tenka su krenula ka kompleksu predsedničke garde.

Ekspert za vojne poslove Zimbabvea na južnoafričkom univerzitetu u Pretoriji Martin Rupija rekao je za Rojters da se čini da vojska vrši pritisak na Mugabea.

"Postoji prekid odnosa izvršne vlasti i oružanih snaga", rekao je on.

Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine - bio je predsednik vlade od 1980. do 1987., a od 1987. godine postao je predsednik države.

Pre dve godine, izabran je za predsednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama.

Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na račun zapadnih zemalja.

Svoj politički uspon Mugabe je započeo 1960. godine, kada se pridružio Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita.

Tri godine kasnije, napušta tu stranku i pridružuje se Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbambvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja.

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru.

Inače, završio i studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsednik.

Uprkos narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju sa mesta predsednika tek kada napuni 100. godina.

Ostale vijesti