Bramerc: U Hagu nije suđeno narodima

Autor:

"Osuđeni počinitelji nisu vojnici koji su se borili za domovinu, svoja sela ili porodice, nego zapovjednici koji su ubijali ratne zarobljenike zaštićene Ženevskom konvencijom", kaže Serž Bramerc.

0
A- A A+

Haški tribunal nije politička ustanova i na njemu se nije sudilo narodima nego odgovornima za teške ratne zločine i kršenje Ženevske konvencije, izjavio je glavni haški tužitelj Serž Bramerc u intervjuu za današnje ljubljansko "Delo".

"Osuđeni počinitelji nisu vojnici koji su se borili za domovinu, svoja sela ili porodice, nego zapovjednici koji su ubijali ratne zarobljenike zaštićene Ženevskom konvencijom", rekao je Bramerc i dodao da "nema ništa herojskog u spaljivanju sela, iseljavanju ljudi iz njihovih domova ili podsticanju vojnika na masovno seksualno nasilje".

U razgovoru vođenom prilikom njegovog boravka u Sloveniji, na nedavno održanom seminaru za mlade pravnike, neposredno nakon izricanja presude Ratku Mladiću, on je rekao da je osuda Ratka Mladića, osuda Mladića i samo Mladića, a ne osuda naroda.

"Vrlo je važno da zajednica iz koje je počinilac razume da mi to znamo razlikovati", rekao je Bramerc, dodajući da treba isticati kako osuđenici u Hagu nisu heroji nego oni koji se lažno prikazuju braniocima svog naroda, a zapravo su iskoristili i izdali njegovo povjerenje za svoje vlastite lične i političke interese.

PRESUDA: MLADIĆU DOŽIVOTNI ZATVOR! (Foto)

Bramerc je rekao da će nastaviti sa svojim radom u Haškom tribunalu, kako bi se zaključio prelaz sa Tribunala na takozvani rezidualni mehanizam.

Na taj mehanizam će, kako navodi, preći i preostali postupci u slučajevima bivšeg šefa Državne bezbjednosti Srbije, Jovice Stanišića i bivšeg obavještajca i komandanta specijalnih snaga Službe državne bezbjednosti, Franka Simatovića.

"Samo u BiH je više od 3.000 neriješenih slučajeva ratnih zločina. Naš kabinet ima devet miliona stranica dokumenata o konfliktu u nekadašnjoj Jugoslaviji i sve su te informacije na raspolaganju nacionalnim istražnim kancelarijama", rekao je Bramerc.

Prema njegovim riječima, današnja situacija u pogledu suđenja za ratne zločine kao dio procesa pomirenja nije pozitivna.

Postupci koji se vode u Srbiji, Hrvatskoj i BiH su spori, a kvalitet saradnje među tužilaštvima tih država slabiji je nego prije nekoliko godina, zbog izostanka političke volje, između ostalog.

Dodaje kako mu razlog za optimizam u pogledu budućnosti tih procesa u regiji daje činjenica da je s potporom Evropske komisije program obrazovanja u zadnjih devet godina prošlo 120 pravnika iz regiona.

KARADŽIĆ OSUĐEN NA 40 GODINA ZATVORA

"To je mlada generacija, oni su izbliza vidjeli kako Hag djeluje i pogled na njih daje mi razlog za optimizam. Kod nas su nakon šest mjeseci uvidjeli da nismo politička ustanova iako kod nas nije sve idealno", rekao je Bramerc.

Kaže da je potrebno da se od počinitelja zločina ograde političari i ne koriste nacionalističku retoriku, čime "oživljavaju tamne duhove iz 90-ih godina" i da je u tome važno i djelovanje nevladinih organizacija.

"Takav je primjer jedne organizacije mladih iz Hrvatske, koja se javnim pismom izvinila pripadnicima Srba za zločine počinjene u Oluji. To je istorijska činjenica koju hrvatska strana rado negira", rekao je Bramerc.

Bramerc navodi da je zadovoljan presudama Karadžiću i Mladiću i da se osjeća "privilegovanim" zbog uticaja koje će imati te presude.

"Te dvije presude imaće uticaj i od izuzetnog su značaja. Nadajmo se da je to bio posljednji rat u Evropi. I Mladić i Karadžić bili su arhitekte etničkog čišćenja usred Evrope, zato je važno da im je presuđeno", rekao je Bramerc za "Delo", dodajući da su mu susreti sa žrtvama ratnih zločinma koji su svjedočili i koji su pravi heroji dali mnogo više energije nego što ju je izgubio pri susretu s ratnim zločincima.

Tagovi:

Ostale vijesti