A Bakir kaže: Molio sam Dragana prije konferencije

Autor:

Poslije jučerašnje konferncije za novinare u Beogradu i "intervencije" člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića nakon izjave Dragana Čovića o Kosovu, oglasio se Izetbegović.

Beogradski mediji su juče objavili da je Bakir Izetbegović tri puta pitan da li se slaže sa tim da BiH neće mijenjati svoj stav o Kosovu, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promijenila svoj stav, i da je sva tri puta potvrdio. Bakir Izetbegović, međutim, ima svoju verziju i objašanjava zašto je reagovao na pres konferenciji.

On je izjavio da je uoči konferencije za novinare u Beogradu molio predsjedavajućeg Dragana Čovića da ne govori o Kosovu u ime sva tri člana.

Izetbegović je za Al Džaziru Balkan, na pitanje zašto je reagovao na konferenciji za novinare u Beogradu, rekao da je predsjedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović u medijima prije 20 dana rekao da će BiH odluku o priznanju Kosova prepustiti Beogradu.

A kako je izgledalo to na konferenciji , pogledajte:

Izvor: YouTube

"Kada sam išao na pres konferenciju, kazao sam Draganu (Čoviću): 'Nemoj, molim te, takvu stvar kazati u ime sve trojice, mi ćemo svakako uzeti u obzir šta Beograd, šta Priština, šta Evropska unija misli o tome, ali nemoj takvu stvar izneti u ime nas trojice'. Htio sam se ograditi i pojasniti stvari", rekao je Izetbegović.

On je dodao da je na konferenciji za novinare reagovao, jer ne može umjesto njega Čović da odlučiti kakav će o Kosovu biti stav Predsjedništva BiH.

"Što se mene tiče, ovde se radi o potrebi potvrde suvereniteta kada su u pitanju međunarodni odnosi i spoljna politika Bosne i Hercegovine i donošenja odluka", dodao je on.

Govoreći o granici Srbije i BiH, Izetbegović je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao i prije tri mjeseca u Sarajevu predlaže da granica treba da napravi devijacije kod dvije hidrocentrale na Drini i da pređe na bosansku teritoriju, ali da on insistira da granica ide sredinom reke.

"Na to sam ja institirao da granica ide sredinom rijeke Drine, da se neki specijalni režim za korištenje ta dva objekta iznađu. Mislim da je pravo rješenje stvaranje takozvanog cross border regiona, odnosno prekograničnog regiona", rekao je Izetbegović i dodao da to pitanje ne može biti riješeno na radnoj večeri, poslije sedam godina dugih pregovora.

Što se tiče Rudog, po riječima Izetbegovića ostalo je da se pokušaju razgovori o razmjeni teritorija, uz uvažavanje stavova lokalnih zajednica Rudo i Zvornik, kao i stručnih ljudi u BiH, kako bi se pronašlo rješenje.

Izetbegović je dodao da postoji pogrešno mišljenje da će za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo novac pokloniti Turska.

"Radiće se o jednom povoljnom kreditu, a Bosna i Hercegovina i entiteti treba da razmisle o ruti", rekao je Izetbegović.

Ostale vijesti