DNK laboratorija premještena iz BiH u Holandiju?

Autor:

Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) je mimo saglasnosti Savjeta ministara BiH, pozivajući se na diplomatski imunitet, izmjestila DNK laboratoriju iz BiH u Holandiju, saznaje Srna u Institutu za nestala lica BiH.

0
A- A A+

Izvor iz ove institucije, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da će ostati ispostava DNK laboratorije u Tuzli iz koje će se biološki uzorci diplomatskom poštom slati u Hag. 

On je dodao da je ICMP obavijestila Institut za nestala lica BiH da će prekid rada DNK laboratorije trajati do marta, što znači da će slanje bioloških uzoraka, a time i identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka nestalih biti potpuno prekinuto nekoliko mjeseci. 


Savjet ministara, kao suosnivač Instituta za nestala lica BiH, pozvao je 9. novembra ICMP da obustavi sve dosadašnje jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag.

Prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo bi izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih lica iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i znatno poskupjeti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u holandski grad, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara je tada upozorio da se time otvara problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih lica iz BiH, te zaštite podataka članova porodica nestalih. 

Tagovi:

Ostale vijesti