KRVAVI SUKOBI! Lete rakete, odmazda Izraela FOTO

Autor:

Veliki sukobi između Palestinaca i izraelske vojske. Najkritičnije je na Zapadnoj obali. Neredi izbili u više gradova Vitlejemu, Ramali...Ispaljene tri rakete ka Izraelu, jedna pogodila tlo te države. Odmazda Izraela - gađali Gazu

Gori Pojas Gaze! Posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela izbili su krvavi sukobi. U njima je ranjeno i povređeno najmanje 38 osoba, pošto su izraelski vojnici zapucali na demonstrante u Gazi i na Zapadnoj Obali.

Potom su sa palestinske teritorije ka Izraelu prvo ispalili dve rakete koje nisu dosegle do tla Izraela, ali treća jeste. Posle toga usledila je i odmazda Izraela - Izraelska vojska je večeras saopštila da je gađala mete u pojasu Gaze kao odgovor na rakete ispaljene na Izrael.

Avion i tenk pogodili su dva punkta militanata. Stanovnici Gaze rekli su da nije bilo žrtava u izraelskom napadu i da su pogođena dva punkta na kojima nije bilo ljudi.


Dve rakete ispaljene na Izrael sa Pojasa Gaze pale su unutar palestinske enklave, dok je treća, koja je ispaljena kasnije, pala na otvoreno područje u Izraelu i nije uzrokovala ni štetu niti je bilo ljudskih žrtava, rekla je portparol vojske. Džihadistička selafijska grupa u Gazi "Brigade Al-Tauhid" preuzela je odgovornost za ispaljivanje raketa.

Pošto su izbili ulični sukobi, vođa Hezbolaha Hasan Nasralah podržao je pozive palestinske islamističke grupe Hamas da se digne novi ustanak protiv Izraela. On je pozvao na jedinstvo u borbi, naglašavajući da su "suočeni sa otvorenom agresijom Amerike".

I palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je večeras da računa na međunarodno protivljenje Trampovoj odluci koju je označio "neprihvatljivim zločinom".

Sutra će se zbog komplikovane situacije u Gazi održati i hitna sednica Saveta bezbednosti, a već danas oglasili su se ruski i turski predsednici, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin. Oni su u telefonskom razgovoru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog američke odluke o priznavanju Jerusalima kao izraelske prestonice, saopštio je Kremlj.

PAPA I ERDOGAN: NE MENJATI STATUS GRADA

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i papa Franja složili su se, javlja Rojters, tokom telefonskog razgovora da bi trebalo izbeći svaki pokušaj menjanja statusa Jerusalima. Rojters citira izvore iz Erdoganove kancelarije i navodi da su oni naglasili značaj svetog grada za Jevreje, hrišćane i muslimane.

Evo kako je izgledao krvavi dan 1. posle odluke Trampa...

Hiljade demonstranata izašlo je ranije danas na ulice gradova Hebron i Al Bireh na Zapadnoj Obali, vičući "Jerusalim je prestonica Palestine", a neki od demonstranata gađali su izraelske vojnike kamenjem.

Izraelski vojnici odgovorili su na provokacije bojevom i gumenom municijom. Bojevom municijom ranjeno je 11 demonstranata, dok je još 20 povređeno gumenim mecima, saopštili su lekari, prenosi Rojters.

U Pojasu Gaze na desetine demonstranata okupile su se kod graničnog prelaza sa Izraelom i takođe su gađali izraelske vojnike kamenjem, nakon čega su vojnici otvorili paljbu.

Prema navodima Ministarstva zdravlja Palestine, sedam demonstranata ranjeno je bojevom municijom na granici, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:Ministarstvo spoljnih poslova Nemačkeje juče saopštilo da se u narednim danima mogu očekivati demonstracije u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Sukobi su u toku i u Vitlejemu.

POGLEDAJTE SUKOBE:

Izvor: YOUTUBE

Ranije je vojska Izraela saopštila da su sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga počeli na Zapadnoj obali reke Jordan.

"U toku su sukobi. Detalje razjašnjavamo", navodi se u saopštenju.

POGLEDAJTE SNIMAK:

Izvor: YouTube

Prema rečima stanovnika Ramale u Palestini, u toku je opšti miting, pored izraelskog prelaza su podignute barikade, ljudi pale gume.

Između Palestinaca i izraelske vojske došlo do sukoba i u centru Hebrona.

Američki predsednik Donald Tramp juče je zvanično priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Zašto je Jerusalim toliko važan? (VIDEO)

Jerusalim kao sveti grad, u kojem se nalaze najveće svetinje judaizma, islama i hrišćanstva ima neosporan religijski, ali i politički značaj.

Izraelsko-palestinski mirovni sporazum iz 1993. predviđao je da se o konačnom statusu Jerusalima raspravlja u kasnijim fazama pregovora, ali je glavni kamen spoticanja pitanje izraelskog naseljavanja na teritorijama koje su namenjene Palestincima.

Izrael je od 1967. izgradio u istočnom Jerusalimu desetak naselja, u kojima živi oko 200.000 Jevreja, a koja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom pravu, premda Izrael to poriče.

Izraelci Jerusalim smatraju svojom nastarijom prestonicom, a kada je formirana država Izrael 1948, glavne poluge vlasti upravo su bile smeštene u zapadnom delu Jerusalima.

Međutim, tek u ratu sa arapskim zemljama 1967. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni deo Jerusalima u kojem se nalazi čuveni Stari grad, a kasnije su ga i pripojile, ali taj potez Izraela nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

S druge strane, o svemu tome Palestinci imaju drugačije mišljenje - oni žele istočni Jerusalim kao svoju prestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima su glavnu ulogu do sada imale SAD.

Mnogi stručnjaci su mišljenja da dosadašnji napori da se reši vekovni sukob tako što će se oformiti palestinska granica i država na granicama Izraela prema raspodeli teritorije pre 1967. sada više nemaju smisla.