Afera: Koga je Novartis podmazao s 50 miliona €?

Autor:

Osam bivših grčkih ministara i dva nekadašnja premijera demantovali su da imaju veze sa velikom istragom o korupciji u zdravstvu.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Među osumnjičenima su i Dimitris Avramopulos, aktuelni evropski komesar za migracije i bivši premijer Antonis Samaras.

"Hajka bez presedana"

Avramopulos je, kako prenosi BBC, rekao da su optužbe neosnovane. "Jasno je da je u pitanju zavera bez presedana koja ne može da se održi ni u jednoj državi članici EU. Samo bolesni umovi su to mogli da smisle", poručio je Avramopulos. Avramopulos, član grčke konzervativne Nove demokratije, sumnjiči se za korupciju dok je bio ministar zdravlja. Grčka agencija ANA je navela da Evropska komisija nije želela da komentariše optužbe u koje je umešan i Avramopulos.

Grčki tužioci su u sredu objavili da je istraga pokazala da je farmaceutska kompanija Novartis plaćala doktorima da propisuju lekove te kompanije po višim cenama, a da su bivši političari za to dobijali mito.

Kako se navodi, osumnjičeni su bili na vlasti od 2006. do 2015. godine, a kompanija Novartis je saopštila da sarađuje u istrazi.

Tužilaštvo je navelo i da je Grčka tako oštećena za milione evra i to u vreme finansijske krize, a agencija AMNA navela je, na osnovu svedočenja 20 osoba, da je Novartis platio 50 miliona evra političarima.

Grčki mediji objavili su imena bivših političara koji su navodno povezani sa aferom, a svi oni su demantovali da su umešani.

Među njima je i bivši premijer Antonis Samaras koji je kazao da se radi o kleveti i najavio tužbu protiv aktuelnog premijera Aleksisa Ciprasa.

Sva dokumenta u vezi slučaja predata su grčkom parlamentu koji bi trebalo da odluči da li će protiv bivših ministara i premijera biti pokrenuta istraga.

Ostale vijesti