Ambasada SAD: Netačne tvrdnje o štetnoj municiji

Autor:

Ambasada SAD u BiH demantovala je informacije koje su se pojavile u bh. medijima o tome da je u sklopu planirane vojne vježbe dogovorena upotrebu osiromašenog uranijuma.

1
A- A A+
sad, usa, amerika, zatava, američka zastava Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Iz Ambasade SAD ističu da se u sklopu vježbe koristi samo municija koja nije štetna za okolinu, pišu "Nezavisne novine".

"U sklopu kontinuirane, bliske bezbjednosne saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država, Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane (ODC) trenutno sarađuje sa Ministarstvom odbrane BiH kako bi dogovorila detalje bilateralne vježbe između Nacionalne garde države Merilend i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati u maju 2019. godine. Ova aktivnost dio je partnerstva između Nacionalne garde Merilend i OS BiH, koje je bilo od izuzetne koristi i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina svog postojanja.

Ukoliko se dogovor između ODC i Ministarstva obrane BiH postigne, ova bi aktivnost bila veoma slična prethodnim vježbama koje su se odvijale širom BiH, ali i širom regije, kroz Program državne partnerske saradnje (State Partnership Program), uključujući Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju.

Nijedna od aktivnosti u sklopu ove vježbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije. Tokom vježbi ove vrste, koristi se municija koja je izmijenjena u svrhu obuke i koja nije štetna za okolinu.

Nacionalna garda Merilend i Ministarstvo odbrane BiH razgovaraju i o mogućnosti dovođenja američkih letjelica koje bi učestvovale u vježbi, koje bi mogli uključiti i A10 avione, koji su opremljeni posebnim sistemima letenja koji znatno smanjuju rizik od udesa ili kvarova.

Za dodatne informacije o programu vojne saradnje u BiH, upućujemo vas da kontaktirate Ministarstvo obrane BiH", navode iz Ambasade SAD u BiH.

Ostale vijesti