Putin: Uživao sam kao obavještajac u Nemačkoj

Autor:

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je, dok je bio angažovan kao obavještajac u Istočnoj Njemačkoj stekao izuzetno iskustvo baveći se regrutovanjem agenata i radeći s tajnim operativcima.

1
A- A A+

"To su bili jedinstveni ljudi, prvoklasni po ubjeđenjima, intelektu, moralnosti, istrajnosti i životnoj snazi. Za mene je to bilo izuzetno iskustvo", istakao je Putin u dokumentarcu "Svjetski poredak 2018.", prenosi danas Tass.


Na pitanje kako je sovjetsko obavještavanje odražavalo stanje u političkim krugovima u posljednjim godinama Hladnog rata i da li su se njihovi izvještaji i projekcije mnogo razlikovali od onoga što se kasnije zaista dogodilo, ruski predsjednik je odgovorio da je to za njega teško pitanje "jer je u to vrijeme bio običan obavještajac".

Gospodar Rusije - Vladimir Putin (FOTO, VIDEO)


"Nisam se bavio nikakvim analitičkim radom, pa generalno ne mogu sada reći šta je primaocu informacija, generalnom sekretaru, tačno prenosila obavještajna služba u Istočnoj Njemačkoj u druge službe. Bolje o tome pitajte Gorbačova", rekao je Putin.

Upitan da li je u to vrijeme mogao da predvidi kako će se Hladni rat završiti, ruski predsjednik je dao negativan odgovor.

"To niko nije mogao da predvidi, mada smo vidjeli duboke promjene u našoj zemlji i razmišljali o tome kako će se situacija razvijati unutar zemlje i kako će to uticati na globalna pitanja. Međutim, niko nije mogao da zamisli da će se stvari odviti onako i onoliko brzo", zaključio je Putin.

TRAMP JE OK, ALI ODNOS SAD...

Putin je u istom intervjuu rekao i da nije razočaran u američkog predsjednika Donalda Trampa, već u nepredvidivi sistem rusko-američkih odnosa.

"Nisam razočaran, štaviše on (Tramp) je ostavio veoma dobar utisak na mene na ličnom nivou. Nisam razočaran u partnera već u čitav sistem. Teško je nositi se sa takvim sistemom jer je nepredvidiv", rekao je Putin.

Nova strategija SAD: Konkurenti Kina i Rusija

Govoreći o sankcijama koje su uvedene Rusiji on je kazao da je njihov cilj da se Rusija obuzda.

"Sankcije su veoma staro, ako ne i antičko oruđe kojim se služe mnogi, uključujući i američke partnere. Stvari su uvijek ovako stajale - čim Rusija postane jaka i moćna država, naši partneri počinju da paniče i pokušavaju da obuzdaju Rusiju", rekao je Putin i dodao da je to način za takmičenje ali nije fer i pravedan.

Rusin je ocijenio i da nema sumnje da nije imao ni trunku sumnje da će ponovno pripajanje Krima Rusiji biti propraćeno uvođenjem novih sankcija Moskvu.

"Nisam sumnjao, samo nije bilo jasno u kom će obliku biti", zaključio je Putin.

Tagovi:

Ostale vijesti