Pola miliona Italijana tvrdi: Opseda nas đavo!

Autor:

Sve više Italijana veruje da ih je opseo đavo, pa je skoro pola miliona njih zatražilo pomoć egzorciste (isterivača đavola).

Pola miliona Italijana tvrdi: Opseda nas đavo! Foto: Mondo/ Petar StojanovićVatikan se zato odlučio na pokretanje radionice i obuku sveštenika za egzorcizam, a posebno je zabrinut zbog činjenice da su mnogi sveštenici primorani da vrše egzorcizam iako nemaju adekvatno znanje, ali ni interesovanje za učenje tehnika ovog rituala.

Osim sposobnosti da se iz "opsednute osobe istera demon", sveštenik mora znati da proceni da li je samo reč o licu sa psihičkim problemima ili je osoba "zaista opsednuta".

Kako bi sveštenike pripremio za izazove, papski institut "Ateneum Ređina Apostolorum" uskoro će održati konferenciju na kojoj će učesnici iz čitavog sveta pohađati kurs egzorcizma, prenose italijanski mediji.

Ritual egzorcizma je standardna procedura u katoličkoj crkvi, iako se sve ređe praktikuje.

Godine 2004. uveden je poseban kurs za sveštenike egzorciste, čiji je glavni cilj da ih pripremi za taj zadatak i upozna o "osnovnim aspektima demonske opsednutosti".

Na kursu predavanja drže sveštenici, pravnici, lekari i psiholozi.

Međutim, veliki deo sociologa, psihologa i politikologa tvrdi da je osnovni razlog psihičkih problema Italijana sve lošija ekonomska situacija u zemlji i besperspektivnost.

Tagovi:

Ostale vijesti