Bravo! Ispekli zanat u zatvoru

Autor:

Nije sve tako crno za one koji su se ogrešili o zakon ili počinili zločin. I oni imaju šansu da započnu novi život i zaposle se. Evo o čemu je reč.

0
A- A A+

Ilustracija Foto: MONDO, Goran Sivački Ilustracija

U Kazneno - popravnom zavodu (KPZ) Niš danas je 164 osuđenika koji kazne izdržavaju u tom zatvoru, dobilo seritifikate za obuku i stručno osposobljavanje za 16 različitih zanimanja.

U pitanju su međunarodno priznati setifikati za tapetare, auto-lakere, kuvare, pekare, štampare (tekstil i sito štampa), vodoinstalatere, keramičare, molere, krojače, elektro-instalere, stolare, CNC operatere, metalo-strugare, argonsko, CO2 i elektro-lučno zavarivanje.

Ove obuke realizovane uz pomoć nemačke nevladine organizacije "Help" u okviru projekta "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Balkana".

Prema rečima zamenika upravnika KPZ Niš Dejana Panića ove obuke omogućiće osuđeninicima da nađu zaposlenje po izlasku sa odsluženja kazne, reintegraciju i uklapanje u društvo, a samim tim doprineće i smanjenju broja "povratnika" u vršenjukrivičnih dela.

Panić je novinarima rekao da je obuka sprovedena za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, što će osuđenicima omogućiti da se lakše da zaposle.

VEĆA ŠANSA ZA POSAO...

"Na sertifikatima ne piše da su stečeni u KPZ Niš, već u školama koje su vršile obuku, tako da je na taj način prevaziđena jedna od prvih prepreka kod budućeg poslodavca", napomenuo je Panić.

Selekcije prilikom sprovođenja obuke, kako je istakao, nije bilo i da mogli su da se prijave svi zainteresovani osuđenici.

Ukazao je da je KPZ raspisao konkurs za obuke, a osuđenici su se prijavljivali preko svojih vaspitača.

Maša Bubanja iz Help-a je navela da je ovo treći projekat koji ta organizacija sprovodi uz podršku nemačke vlade, Ministarstva pravde Srbije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Pored toga, Help je opremio radionice u kazneno popravnim zavosdima, a radi i na organizovanju različitih motivacionih radionica u vidu prirpeme za otpust iz zatvora, napomenula je Bubanja.

"Naš program obuhvata i aktivnosti van institucija za izvršenje krivičnih sankcija, a to su programi podrške za započinjanje sopstvenog biznisa ili upošljavanje bivših osuđenih lica", naglaisla je Bubanja.

ZANIMANJA BIRALI SAMI

Upitana kako su birana zanimanja za obuku, ona je ukazala da su samo polaznici-osuđena lica birala zanimanja prema svojim iskustvima.

"Neki su prošli program kompletne obuke, dok su drugi već imali znanja i iskustva i samo su želeli da provere svoja znaja i steknu sertifikate", navela je ona.

Organizacija Help je u prethodnom periodu u KPZ Niš kroz tri projektna ciklusa donirala opremu za vez, lasersko graviranje, CNC, štamparsku i opremu za plastifikaciju za pogone i radionice u okrivu KPZ-a, ukupne vrednosti od preko 100.000 evra uz sufinansiranje Uprave, dok je vrednost realizovanih obuka gotovo 40.000 evra.

Projekat "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Balkana" ukupne vrednosti 2.975.000 evra uz dontorsku podršku nemačke vlade, a Help je realizuje od aprila 2017. godine do kraja decembra 2018. godine.

Vrednost dela aktivnosti u Srbiji, za pet gradova i opština i tri ustanove za izvršenje krivičnih sankcija (zatvora) iznosi više od milion evra.

Ostale vijesti