Zvizdić odustaje, prostor za Izetbegovićevu?

Autor:

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je da je sve bliže odustajanju od kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, odnosno da razmišlja da se njegove ime uopšte ne nađe na listi potencijalnih kandidata SDA.

0
A- A A+

Predsjedništvo BiH, zgrada predsjedništva BiH Foto: MONDO/Samir Cacan


On je istakao da unutar SDA još nije definisana jasna procedura, a ni konačna lista preko koje će biti biran kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH.

"Sami ste svjesni da se ta lista potencijalnih kandidata mijenja. Procedure koje su najavljene za mene nisu dovoljno efikasne, mislim da one slabe neophodno jedinstvo SDA i slabe ukupan kapacitet kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH", pojasnio je Zvizdić za TV1.

Prema njegovim riječima, iz tih razloga je sve manje zainteresovan za tu funkciju i vrlo blizu je odluci da se njegovo ime uopšte ne nađe na listi potencijalnih kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac nedavno je izjavio da su izvršene konsultacije s opštinskim i kantonalnim organizacijama SDA i da je usaglašeno da se zakaže Konvencija SDA na kojoj će više od 400 stranačkih funkcionera imati priliku da izabere kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac i Šefik DŽaferović spominju se kao imena koja bi se mogla naći na glasačkom listiću SDA, a na osnovu čega bi ova stranka predložila kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Među potencijalnim kandidatima je i Sebija Izetbegović, supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića. Njena kandidatura još je u domenu spekulacija. Upućeni izvori tvrde da se unutar SDA, preko Bakira Izetbegovića, stvaraju uslovi za kandidaturu njegove supruge, a da bi povlačenje Denisa Zvizdića iz priče moglo da bude upravo znak da protivnici te kandidature gube bitku.

Ostale vijesti