Hrvati povlače ambasadora iz Beograda!?

Autor:

Zategnuti diplomatski odnosi Srbije i Hrvatske ne popuštaju.

0
A- A A+
zastava, obeležje, hrvatska Foto: Mondo/Mario Milojević

Uoči iščekivanja današnje odluke Vlade Srbije o recipročnim merama Hrvatskojnakon što je ministru Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak u Hrvatsku, zagrebački mediji pišu da bi zvaničan Zagreb, ukoliko Srbija zabrani ulazak u svoju zemlju nekom hrvatskom ministru, mogao da povuče svog ambasadora iz Beograda.

Vlada Srbije više puta je najavila da će nakon zabrane ulaska Vulinu u Hrvatsku uslediti "recipročne mere" prema Hrvatskoj, a ukoliko se one zaista dogode službena Hrvatska moraće da posegne za novim diplomatskim korakom, piše "Večernji list".

Jedini korak, piše list, koji će službenom Zagrebu preostati, u slučaju da Vlada Srbije nepoželjnim proglasi nekog od hrvatskih ministara, biće trenutno povlačenje ambasadora Hrvatske Gordana Bakote iz Beograda na konsultacije.

Vlada Srbije trebalo bi da donese odluku na današnjoj sednici o recipročnim merama Hrvatskoj.

Prema nezvaničnim informacijama, mere će se primeniti na ministru odbrane Hrvatske Damiru Krstičeviću.

Priče o kontramerama Srbije usledile su nakon zabrane dolaska srpskog ministra Vulina u Hrvatsku koji je najavio da će ići na komemoraciju u Jasenovac.

Aleksandar Vulin je treći političar kojeg je Hrvatska proglasila personom non grata u poslednjih 27 godina.

Nakon te odluke iz Hrvatske, koja je naišla na oštre osude srpskih političara, Srbija je najavila da će odgovoriti istom merom, reciprocitetom, a konačna odluka biće doneta kasnije danas na sednici Vlade Srbije.