Sada s razlogom: Dojkama na Vatikan (VIDEO)

Autor:

Posetioci Vatikana i njegovog znamenitog Trga svetog Petra imali su neobičnu priliku da na Dan majki vide gole ženske grudi na tom mestu turističkog ali i religijskog hodočašća.

0
A- A A+


Takav prizor je priredila aktivistkinja "sekstremističke" ukrajinske grupe FEMEN , koja se otimala policajcima dok je golog torza "dojila dete" na sred Trga svetog Petra, javlja RT.

Izvor: Youtube/RT

Protestni performans napola gole žene s natpisom "alma mater" na grudima ("majka hraniteljica, u prenesenom značenju i "moja škola/unverzitet"), imao je cilj da skrene pažnju papi Franji, čije su odaje na samom trgu, da "majke imaju pravo da doje decu na svakom mestu, i u svako vreme", objašnjeno je na sajtu organizacije.

Tu se navodi i da su novinari koji su pratili ovaj protest privedeni a da im je policija nezakonito zaplenila foto i video materijal.

Ovo nije prvi put da grupa protestuje u Vatikanu. U decembru su pokušali da ukradu statuu "malog Isusa" sa scenografije povodom Božića, dan nakon što su demonstrirali s natpisima na telima u znak podrške žrtvama seksualnog zlostavljanja katoličkih sveštenika - #MeToo (Ja, takođe) i Assaulted by church (Zlostavljan od Crkve).

FEMEN je osnovan u Ukrajini 2008. i postao je svetski poznat po "toples protestima", manje ili više smislenima i opravdanima - protiv vlada, religija, i javnih institucija.

Grupa je napustila Ukrajinu 2013. godine, tvrdećiu da se boje za svoje živote i slobodu. Otada imaju "podružnice" u mnogim zemljama, a "centrala" im je u Parizu.

Ostale vijesti