• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki klinci u bazenu sa prvacima Evrope

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Banjaluka je ovog vikenda centar plivačkog sporta jer se po 11. put održava miting "Banjaluka open 2018" na Gradskom olimpijskom bazenu.

 Velimir Stjepanović, Čaba SIlađi Banjaluka open 2018 Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Banjalučki miting je u kalendaru Svjetske plivačke federacije (FINA), i kao takav predstavlja kvalifikacije za Mediteranske igre, Evropsko juniorsko prvenstvo, Olimpijske igre mladih, a čak i za Svjetsko prvenstvo.

Zato se gotovo cijela reprezentacija Srbije našla na GOB-u, a mi smo iskoristili priliku da porazgovaramo sa njihovim najvećim zvijezdama, Velimirom Stjepanovićem i Čabom Silađijem, koji su u svojim karijerama osvojili sijaset medalja sa najvećih plivačkih takmičenja.

Gotovo "otvorenih" usta su ih posmatrali mladi plivači iz Banjaluke, ali i drugih gradova i država jer na mitingu učestvuje oko 430 takmičara iz 12 država i 47 različitih klubova.

"Pa vjerovatno mnogo znači današnjim početnicima da imaju nekog ko im je na neki način uzor. Ja naravno ne volim sebe tako da posmatram, pokušavam da budem najbolji čovjek koliko god mogu. Da im svima iziđem u susret, da dam neki savjet, ukoliko ga zatraže. To mi je jako bitno jer želim da im primjerom pokažem kako se ponašaju vrhunski sportisti jer će možda i neko od njih to postati u budućnosti", rekao je Stjepanović.

Prema njegovim riječima, ne treba da se uzbuđuju previše zbog treme jer je i on danas osjetio.

"Imao sam tremu i ja, zbog umora poslije tri nedelje priprema u Beogradu. Nisam znao koliko brzo ili sporo ću danas otplivati, tako da ih razumijem. Naučiće brzo kako da je kontrolišu iako je dobro da imaju malu tremu koja je dobra za sistem. Previše treme može da ih blokira, ali oni su još mladi i imaju vremna da se sve popravi", dodao je srpski plivač i potom izdvojio člana banjalučkog kluba "22 april" kao potencijalno "opasnog" plivača u budućnosti.

"Marko Kovačić je stvarno dobro otplivao jutros na 200 metara kraul, nisam očekivao da će tako brzo plivati. Ima još dosta talentovanih plivača, ali treba da slušaju trenera i onda će sve stvari doći na svoje mjesto".

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Stjepanović je dodao da se u Banjaluci dobro osjeća jer godinama dolazi...

"Uvijek sam volio da plivam na banjalučkom bazenu zato što je brz. U Banjaluci sam se uvijek dobro osjećao u vodi, a zadovoljan sam i cijelom organizacijom plivačkog mitinga. Dobro sam plivao, cijela reprezentacije Srbije je tu. Imali smo u Beogradu pripreme da vidimo gdje smo pred Mediterenske igre i Evropsko prvenstvo u Glazgovu što je i glavni cilj ove sezone".

Nije želio ništa da prejudicira niti da obećava eventualne medalje.

"Idem korak po korak, najprije treba da stignemo tamo, da budem zdrav, da dobro treniram, a onda kvalififikacije, polufinale i finale. A tek onda da se misli na neke medalje. U dobrom sam stanju, zadovoljan sam postignutim vremenima ove godine, znači da ima mjesta za popravak. Ako mogu da otplivam svoje najbolje vrijeme, onda je to odlično jer je to moj glavni cilj. Ukoliko pobijedim u trci protiv sebe na 200 metara kraul onda imam šanse za medalju", zaključio je Stjepanović.

Njegov reprezentativni kolega iz srpskog plivačkog tima Čaba Silađi takođe je svjestan da njihovo prisustvo na mitingu mnogo znači današnjim klincima.

"Apsolutno. I nama je bitno da im budemo dostupni, ne samo za fotografisanje ili autograme već i za razgovor o čemu god, da im damo kakav praktičan savjet. I nama je to značilo prije 10 godina da priđemo i slikamo se sa svojim idolima, ali puno su nam više značili konkretni savjeti", rekao je Silađi.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

O Banjaluci i samom mitingu je govorio u superlativu i podsjetio da im ovog ljeta predstoje dva takmičenja - Mediteranske igre u Teragoni i Evropsko prvenstvo u Glasgovu.

"Ja sam ovdje u Banjaluci da tako kažem domaći...Došli smo u Banjaluku sa bazičnih priprema u Beogradu, svako sa svojim klubom, ali reprezentacija Srbije je gotovo cijela stigla. U ovom dijelu sezone smo najumorniji i spremamo se dalje za Mediteranske igre, a potom i početkom avgusta za EP. To je glavno takmičenje ove godine. U martu sam otplivao dva nova državna rekorda Srbije na 50 i 100 metara i to mi je vjetar u leđa za predstojeća takmičenja. S tim vremenima ću vjerovatno izboriti finala, a onda šta bude", podvukao je reprezentativac Srbije u plivanju.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Jedna od mladih banjalučkih plivačkih nada Ivan Stančević priznao je da je uživao u bazenu boreći se protiv plivačkih zvijezda kakva je Velja Stjepanović i dodao da mu je to dosta značilo kao podstrek za dalje treniranje.

"Naravno da je to prelijep osjećaj iako bude i malo treme, koja nestane onog trenutka čim osjetite vodu. Ti ljudi su veliki šampioni i od njih možemo mnogo toga da naučimo, posebno jer su izuzetno normalni i uvijek spremni da pomognu nama mlađima", rekao je Stančević.

Finalna takmičenja na mitingu zakazana su za subotu u 16.45, a direktan prenos je na Radio-televiziji Republike Srpske.
Organizator mitinga je plivački klub "Olimp" iz Banjaluke uz podršku grada Banjaluka i kompanije m:tel. Promoteri su banjalučki plivači Nikola Bjelajac i Adi Mešetović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC