Ubijeno 100 novinara od septembra 2017, istrage slabe

Autor:

Vlade širom sveta ne istražuju dovoljno ubistva novinara, a Meksiko i Indija prednjače u broju novijih slučajeva o kojima istraga još nije ni pokrenuta, saopštio je Međunarodni institut za medije (IPI).

0
A- A A+
novine,novosti Foto: Mondo/Georgi Mitev Šantek

IPI iz Beča kaže, povodom 2. novembra Međunarodnog dana borbe za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinarima, da je čak 100 novinara izgubilo život širom sveta od septembra 2017, pri čemu je njihova smrt povezana s njihovim radom.

Istrage bez napretka

IPI podseća na slučaj ubijenog novinara Jana Kucijaka i njegove devojke u Slovačkoj 22. februara ove godine, uz zaključak da je "mozak operacije" i dalje nepoznat, iako su slovačke vlasti optužile četiri osobe u vezi s tim ubistvima. Podseća se i na slučaj ubijene malteške novinarke Dafne Karuane Galicije, u oktobru 2017, uz ocenu da nema vidljivog napretka u istrazi s tim u vezi otkako su prošle godine uhapšena trojica osumnjičenih napadača. Nakon posete Malti prošlog meseca, predstavnici IPI-ja i drugih međunarodnih grupa za slobodu medija zaključile su da je ta istraga puna propusta. IPI navodi da dalju istragu čekaju i slučajevi ubistava novinara u Brazilu, Gvatemali, Avganistanu, Salvadoru, Pakistanu i na Filipinima.

Od toga najmanje 32 ubijeno je u znak osvete zbog njihovog rada, neretko kao odgovor na izveštaje u kojima su obelodanili korupciju ili aktivnosti kriminalnih grupa, navodi se u saopštenju.

Na listi koju je sastavio "Death Watch" nalazi se još 41 novinar za koje se sumnja da su ubijeni u vezi s njihovim radom, ali za čija ubistva ne postoji dovoljno dokaza jer istraga uopšte nije pokrenuta ili je, pak, površna.

Trinaest novinara je, navodi se, izgubilo život dok su izveštavali o oružanom sukobu, većinom u Avganistanu.

Analiza podataka sakupljenih od septembra 2017. pokazuje da su u mnogim slučajevima namernih ubistava novinara istrage spore i da počinioci nisu privedeni pravdi.

Meksiko i Indija su, ispostavilo se na osnovu rezultata istraživanja, zemlje u kojima istrage o ubistvima novinara naročito kasne. U Meksiku je ubijeno 14 novinara, a u Indiji 12 u proteklih godinu dana.

Do sada je do hapšenja došlo samo u dva slučaja u Meksiku i u šest slučajeva u Indiji, a većina hapšenja je kontroverzna, pri čemu medijski navodi bacaju senku sumnje na pouzdanost nekih od hapšenja.

"Nekažnjivost ubistava ovih novinara i sporost istraga pokreću pitanje da li se smrt novinara istražuju temeljno i hitno, kako bi i trebalo da se istražuju da bi se zaštitila sloboda medija", rekao je Ravi R. Prasad iz Instituta sa sedištem u Beču.

"Izvršni odbor IPI-ja okupiće se u Bratislavi, u Slovačkoj, kako bi obeležio 2. novembar, Međunarodni dan borbe za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinarima. Odbor će pozvati na pravdu u slučaju ubistva Jana Kucijaka i drugih ubijenih novinara", zaključuje se u saopštenju.

Tagovi:

Ostale vijesti