Ruski lovac presreo američki avion (VIDEO)

Autor:

Objavljen snimak "bliskog susreta" ruskog lovca "Su-27" i izviđačkog aviona američke Mornarice "Lokid" EP-3E u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

0
A- A A+
avion, letenje, aviokompanija, putovanje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U ponedeljak oko 10 sati dežurna kontrola vazdušnog prostora iznad međunarodnih voda otkrila je kod Crnog mora neidentifikovani leteći objekt koji se približavao granici vazdušnog prostora Rusije. Odmah je poslat "Suhoj".

"Oko 10:00 sati 5. novembra 2018. godine vazdušna kontrola je primetila neidentifikovanu vazdušnu pretnju u blizini neutralnih voda Crnog mora, koja se bližila vazdušnom prostoru Ruske Federacije. Lovac Su-27 je poleteo sa najbližeg aerodroma i prišao meti koja je identifikovana kao izvidjački avion EP-3E 'Ares' američke Mornarice", saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

Izvor: youtube/CNNAmerička mornarica je presretanje svog aviona nazvala "nebezbednim i neprofesionalnim".

Susret dva aviona trajao je oko 25 minuta, a ruski "Suhoj" je proleteo ispred američkog aviona usled čega je posada američkog aviona iskusila turbulencije tokom leta, preneo je CNN pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Su-27 je i drugi put proleteo pored aviona američke Mornarice pod punim forsažom i izazvao vibracije na američkom avionu.

Zvaničnici za sada nisu uspeli da procene koliko blizu je prošao ruski avion, niti da li je bio naoružan.

Ostale vijesti