Aplikacija za poređenja cijena struje u BiH

Autor:

U Mostaru je danas predstavljena aplikacija za poređenje cijena električne energije u BiH - uporedistruju.ba

0
A- A A+
struja, aplikacija Foto: uporedistruju.ba

Aplikacija na jednom mjestu, kupcima električne energije, pruža osnovne informacije o ulogama u sektoru električne energije, te daje uputstva o racionalnom trošenju električne energije kao i za promjenu snabdjevača.

Osim informacija o ulogama u sektoru, uputstvu o promjeni snabdjevača, trenutnim cijenama električne energije, aplikacija sadrži i informacije o aktivnim snabdjevačima na elektroenergetskom tržištu, savjete za uštedu energije kao i niz drugih edukativnih i korisnih informacija, saopšteno je iz Agencije za međunarodni razvoj SAD /USAID/.

Direktor ekonomskog sektora USAID u BiH Andrju Bigl rekao je da se na izradi ove aplikacije radilo od 2016. godine, da je ona prva aplikacija ove vrste u regionu, te da vjeruje da će pomoći neometanom razvoju tržišta električne energije u BiH i olakšati kupcima snalaženje u ovom sektoru.

"Iako je ova aplikacija odličan prvi korak, uz nju treba postojati odlična komunikacija s javnosti kako bi kupci, snabdjevači i ostali učesnici u sektoru razumjeli promjene koje se dešavaju na tržištu električne energije u BiH", istakao je Bigl.

Pored USAID projekta Investiranje u sektor energije, u izradi aplikacije su učestvovali Nacionalna asocijacija regulatornih komisija SAD, te regulatorne komisije za električnu energiju Republike Srpske, FBiH, BiH

Ostale vijesti