Pendeš: Referendum o članstvu u NATO ustavno pravo

Autor:

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je u Sarajevu da su zahtjevi nekih političkih stranaka da u BiH bude sproveden referendum o ulasku BiH u NATO ustavno i zakonsko pravo, dodajući da su ga brojne zemlje u prošlosti organizovale.

0
A- A A+
Pendeš Foto: Srna

Na pitanje novinara da li će protivljenje Republike Srpske ulasku BiH u NATO usporiti proces evroatlantskih integracija, Pendeševa je rekla da BiH još nije došla do faze kada bi trebalo da bude sproveden referendum, jer, kako je istakla, ima još mnogo toga da se uradi.

"Ne mislim da je bilo ko protiv toga da napravimo reforme koje će dovesti BiH na nivo da bude funkcionalna zemlja i da svi njeni konstitutivni narodi budu istinski zadovoljni svojim statusom, pravima, ali i ostali koji se ne osjećaju kao ti konstitutivni narodi", zaključila je Pendeševa.

BiH DOPRINIJELA MIRU U SVIJETU

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je danas u Sarajevu da je BiH, iako nije članica NATO-a i EU, mnogo uradila i doprinijela miru u svijetu.

Pendeševa je nakon sastanka sa ministrom odbrane Mađarske Tiborom Benkom novinarima rekla da su stabilnost i bezbjednost prioritetni ciljevi BiH, te da je članstvo u NATO i EU garant ostvarenja tih ciljeva.

Prema njenim riječima, nakon odluke ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a da pozovu BiH da dostavi prvi godišnji program s ciljem aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/, potrebno je što prije usvojiti taj plan i nastaviti sa reformama u oblastima odbrane, ljudskih prava, ekonomije, prava, politike i bezbjednosti, koje su, kako je navela, neophodne za ulazak BiH u NATO i EU.

Benko je istakao da je cilj Mađarske da BiH bude stabilna država i dodao da će njegova zemlja nastaviti da podržava BiH u njenim nastojanjima da postane članica EU I NATO-a.

On je najavio intenziviranje vojne saradnje dvije zemlje, što će uključivati zajedničku obuku, kurseve, školovanje, kao i saradnju centara za mirovne operacije oružanih snaga BiH i Mađarske.

Tokom sastanka delegacija bilo je riječi o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, bezbjednosnoj situaciji u regionu, učešću u međunarodnim operacijama i misijama podrške miru, deminiranju, edukaciji i obuci, te o iskustvima oružanih snaga dvije zemlje u ovim aktivnostima.

Tagovi:

Ostale vijesti